Od danas i besplatna pravna pomoć

VIDEO K9: Počeo je sa primenom Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, tako da će od danas i siromašni građani, kao i žrtve određenih krivičnih dela imati pravo na svog advokata, kojeg će za njih plaćati država.

120

Građani slabog imovnog stanja i oni koji spadaju u kategorije definisane novim Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, od danas imaju pravo na advokata o trošku države.

Za pružanje ovog vida pravne pomoći građanima prijavilo se 3.572 advokata iz cele Srbije na listu Advokatske komore Srbije, koja inače nije oročena i može uvek da se ažurira.

Tri kategorije građana imaju pravo na besplatnog advokata: građani koji primaju socijalnu pomoć ili dečiji dodatak, kao i građani čija su primanja tolika da bi spala na nivo potreba za socijalnom pomoći ili dečijim dodatkom kada bi sami angažovali i plaćali advokata. Treća grupa korisnika nije opredeljena finansijskim statusom, već oni pravo na besplatnu pravnu pomoć dobijaju kao “ranjive grupe”.

Zakon je definisao 13 takvih grupa među kojima su deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, žrtve trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, azilanti, izbeglice, građani sa upitnom poslovnom sposobnošću i drugi.

Prvi korak u traženju i dobijanju besplatne pravne pomoći za građane u praksi znači odlazak u opštinu, odnosno jedinicu lokalne samouprave, gde se obraćaju službeniku koji obrađuje zahteve za pružanje besplatne pravne pomoći koji će ga uputiti u dalju proceduru.

Rok u kome mora da se odluči o zahtevu za besplatnu pravne pomoć je osam dana, a u hitnim slučajevima tri dana.

Zakonom je definisano da troškove besplatne pravne pomoći finansira jedinica lokalne samouprave u iznosu od 50 odsto, a preostalih 50 procenata finansira se iz republičkog budžeta, tako što se vrši refundacija sredstava jedinici lokalne samouprave po izvršenom postupku.

Zakonom o budžetu za 2020. godinu biće preciziran iznos sredstava koja će biti namenjena za besplatnu pravnu pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.