Od četvrtka IV Dani slovenačke kulture, privrede i turizma

VIDEO K9: U našem gradu će od 19. do 21. maja biti održani IV dani slovenačke kulture, privrede i turizma. Manifestaciju organizuje Društvo Slovenaca "Kredarica" iz Novog Sada, koji su o ovom dešavanju govorili u emisiji Otvoreni ekran.

466

Cilj 4. poredu manifestacije koju organizuje “Kredarica”, rekla je Elza Ajduković iz ovog udruženja, jeste predstavljanje slovenačke kulture pre svega, sunarodnicima koji žive u Novom Sadu, a naj način i široj javnosti.

“Prvi i drugi su bili samo dani kulture. Prošle godine smo pridružili privredu i turizam jer smo smatrali da bi Novosađanima bilo interesantnije da prikažemo i taj deo i da kroz kulturu širimo i međusobnu saradnju između Srbije i Slovenije. U prošlogodišnjoj manifestaciji smo pokrenuli privrednu konferenciju kojoj je bio domaćin Gradske uprava i gradonačelnik”, rekla je Ajduković.

Manifestacija će biti otvorena u četvrtak u 17 časova za kada je planirano otvaranje izložbe Poznati Slovenci, dok će Društvo Slovenaca u Beogradu “Sava” prestaviće 12 slika poznatih Slovenaca čiji su životi vezani za glavni grad Srbije.

“Koji su se sticajem okolnosti zatekli u Beogradu i upleli se u istoriju Srbije. Istakla bih tu dvojicu najpoznatijih, a to su Davorin Jenko, tvorac srpske himne Bože pravde i Zlatan Vauda, srpski kompozitor za decu i vođa horova koji je poreklom Slovenac i koji je preminuo pre 10 godin”, navela je Ajduković.

Od četvrtka do subote u Novom Sadu će slovenačka kultura, privreda i turizam biti predstavljeni kroz izložbe, promotivne filmove, književne večeri, druženja mladih, koncerte. Odvijaće se u prostorijama ovog Društva u Apolo centru, zatim u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i Kulturnom centru Grada Novog Sada, dok je predstavljanje slovenačke privrede vezano za Poljoprivredni sajam. Detaljan program manifestacije istaknut je i na fejsbuk stranici novosadske “Kredarice” (Kredarica – Drustvo Slovencev).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.