Od čega zavisi bakšiš?

VIDEO K9: Poznato je da Novosađani uživaju u ispijanju kafa u mnogobrojnim novosadskim kafićima, a ekipa Kanala 9 se raspitala da li i koliko bakšiša ostavljaju konobarima.

894

Jedan od omiljenih novosadskih hobija je ispijanje kafe u ugostiteljskim objektima, što ne znači da svi oni poseduju takozvanu “kafansku kulturu” kada je u pitanju ostavljanje bakšiša.

A da li su Novosađani zaista ovako široke ruke prilikom ostavljanja bakšiša, odgovara konobar koji se ugostiteljskim poslom u našem gradu bavi 8 godina.

Mogu iskreno da kažem i da nisu. Mislim, sve zavisi od osobe do osobe, ali u suštini nisu. Uglavnom se to zaokružuju cifre, nema sad nešto određeno, kao u inostranstvu da je deset posto od računa tips, nego se uvek gleda da se zaokruži na neku okruglu cifru”, kaže ugostitelj Siniša Reves.

Visina bakšiša zavisi od velikog broja faktora, ljubaznosti konobara, kvaliteta usluge, ali i same kulture gostiju, ističe Siniša i dodaje da najveći bakšiš uvek ostavljaju oni koji su i sami radili ili rade u ugostiteljstvu.

Suprotno opštem verovanju, imućni gosti ne ostavljaju uvek veliki bakšiš, a ni veliki račun ne znači visoku napojnicu.

I dok u Srbiji nema pravila vezanih za ostavljanje bakšiša, u nekim zemljama Evrope, kao što je na primer Italija, bakšiš je već uključen u račun.

U Turskoj se neostavljanje bakšiša smatra izuzetno nepristojim, a ako niste zadovoljni kvalitetom usluge, umesto bakšiša možete ponuditi, na primer, cigaretu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.