Od asimilacije do tolerancije

VIDEO K9: Na zrenjaninskom Trgu slobode otvorena je izložba pod nazivom ,,Gimnazija u svetlu oslobođenja 1918. – od asimilacije do tolerancije’’

682

Izložba pod nazivom ,,Gimnazija u svetlu oslobođenja 1918. – od asimilacije do tolerancije’’ otvorena je na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu.

Otvaranju su prethodili dugotrajni istraživački radovi u Arhivu Jugoslavije, Arhivu Vojvodine i Istorijskom arhivu grada Zrenjanina kao i u arhivi Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Radilo se na prikupljanju izvora, njihovom obrađivanju i na samoj pripremi izložbe koja prvenstveno svedoči o otvaranju Srpske velike Gimnazije u Velikom Bečkereku nakon oslobođenja u martu, 1919 .godine.

Podnaslov izložbe je ,,Od asimilacije do tolerancije’’, a šta on u ovom slučaju podrazumeva objasnio je autor izložbe Slobodan Milin.

O značaju otvorene izložbe govorio je i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković objašnjavajući ovom prilikom i njenu simboliku. On je rekao i zbog čega je izložba otvorena baš u centru grada.

Izložba se prostire na 15 panoa na Trgu slobode i Zrenjaninci će imati priliku da je pogledaju tokom oktobra i novembra meseca odnosno do 17.novembra kada će biti obeležen Dan oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.

(Preuzeto sa KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.