Od aprila zabrana ribolova bele ribe

VIDEO K9: Ribolovce koje je proleće izmamilo na obale naših reka i kanala iz Ribolovačkog saveza Vojvodine podsećaju da od aprila počinje zabrana ribolova bele ribe.

0
864

Meteorolozi nam najavljuju vedre prolećne vikende u narednom periodu, koji će brojne sugrađane izmamiti u prirodu.

Za pecaroše nema dileme, jer je lepo vreme za njih znak da će svaki slobodan dan provesti pored reke ili kanala sa zabačenom udicom.

“Naravno temperatura vode raste, vodostaj je vrlo interesantan, negde oko 3 metra se vrti gore – dole, relativno je stabilan. Mrest ribe je u značajnoj pripremi, još koji dan je štuka u zabrani, smuđ će biti još mesec dana a opet za koji dajn početkom aprila počinje većina belih riba da ulaze u zabranu, pa to ćemo onda do juna meseca da se strpimo da ne lovimo te vrste riba”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Jovanović je dodao da je počela sa radom Radna grupa za izradu Zakona o zaštiti održivog korišćenja ribljeg fonda, u koju, međutim, nije nije uključen Ribolovački savez Vojvodine.

“Teško da ćemo moći da očekujemo nekakve ozbiljnije i normalnije promene i da će nas u nekoj bliskoj budućnosti znači neki povoljniji uslovi, a to je naravno korisnička dozvola koju već dugo godina, od 2008. godine, znači 11 godina insistiramo na tome da se uvede ponovo korisnička dozvola koja bi te neke nelojalne konkurencije među nama upravljačima suspendovala”, kazao je Jovanović.

Korisnička dozvola, ističe Jovanović, važna je i za samog ribolovca, jer bi koštala mnogo manje od aktuelne dozvole, koja, prema njegovim rečima, nije svrsishodna jer se odnosi na sve vode u Srbiji.

Korisnička dozvola bi ograničavala pecanje na određenim vodama, što bi, navodi Jovanović, bilo efikasnije i jeftinije rešenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.