Od 4. novembra upis u katastar isključivo digitalnim putem

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da će od subote, 4. novembra, građanima biti omogućen upis u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture isključivo digitalnim putem.

0
59

Građani će to moći da urade uz stručnu podršku profesionalnih korisnika, advokata i geodetskih organizacija.

U saopštenju se navodi da je to rezultat promena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, dodajući da na taj način RGZ obezbeđuje efikasan upis u katastar, a ispravnost dokumenata proveravaće profesionalni korisnici.

Svi zahtevi koji su do sada podnošeni na šalterima katastarskih službi, podnosiće se isključivo preko profesionalnih korisnika, dodaje se u saopštenju.

Umesto 170 tradicionalnih šaltera, građani će na raspolaganju imati 4.000 digitalnih “šaltera”, dostupnih 365 dana godišnje, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno.

Novi način sprečava falsifikovanje starih dokumenata, jer se sada isti prenose u digitalni format, a njihovu ispravnost i validnost proveravaju profesionalni korisnici.

Digitalni upis u katastar je jedini način da se onemogući manipulacija i intervencija na dokumentima i da se završi sa beskrajnim putevima papira koji dolaze i izlaze iz RGZ.

U saopštenju se dodaje i da će RGZ odgovarati na sva pitanja i nedoumice građana pristigle putem broja telefona Info centra 0700/500-500 i mejla info.centar@rgz.gov.rs.

Spisak advokata i geodetskih organizacija dostupni su građanima na sajtu RGZ, pozivom Info centra ili na istaknutom spisku na ulazima službi za katastar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.