Od 2021. novi uslovi za penziju

VIDEO K9: Od 1. januara 2021. godine za žene će biti izmenjeni uslovi za starosnu penziju, za koju će im umesto 63 godine života, trebati još dva meseca više.

0
173

Od 1. januara 2021. menjaju se uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju za žene za koju će im ubuduće trebati 63 godine i 2 meseca života.

Uslov za radni staž ostaje nepromenjen, odnosno najmanje 15 godina.

Dodavanje po dva meseca godišnje biće do 2032. godine kada će uslov za starosnu penziju za oba pola biti izjednačen, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, podsećaju u PIO fondu.

Direktorka sektora za odnose sa javnošću, Jelica Timotijević, izjavila je za Tanjug da se u narednoj godini uslovi za prevremenu starosnu penziju menjaju i za muškarce i za žene osiguranike, pa će tako muškarcima biti potrebno da imaju 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života, a ženama 39 godina i četiri meseca staža i najmanje 58 godina i četiri meseca.

Uslovi za oba pola za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju menjaju se sukcesivno do 2024. godine, kada će muškarci i žene biti izjednačeni, pa će im tako biti potrebno najmanje 40 godina staža osiguranja i 60 godina života.

Timotijević navodi da se prevremenim starosnim penzionerima penzija trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju.

U Srbiji je trenutno oko 1 milion i 700 hiljada penzionera, korisnika svih vrsta penzija, a njihova prosečna primanja su oko 27.770 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.