Od 2018. više para za prosvetu?

VIDEO K9: Srbija će biti jedna od retkih zemalja koja će u proces uvođenja dualnog obrazovanja ući uz definisani zakonski okvir, kako bi ceo taj proces bio sinhronizovan, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević na okruglom stolu "Obrazovanje i tržište rada".

0
461

Za rešenje problema nezaposlenosti mladih ljudi neophodno sagledavanje potrebe tržišta rada i države na osnovu kojeg ćemo oblikovati sopstveni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja, smatra ministar prosvete.

Mladen Šarčević je naglasio da Srbija mora gledati u zemlje poput Nemačke i Švajcarske u kojima je među nezaposlenima najmanje mladih ljudi, ali da ne može slepo prepisivati taj model, već graditi sopstveni.

“Biće dosta drugačijih rešenja i u svim drugim zakonima naročito u Zakonu o visokom obrazovanju, mada lično moram da podelim utisak, kada bude javna rasprava mislim da ćemo to morati raditi još ponovo. Znači, mnogo bi bilo da odjednom preskočimo toliki zid, znači moramo bar iz dva puta, kada je prosvetni deo u pitanju. Mislim da idemo na jednu priču koja treba da nam da potpuno novi ambijent i taj ambijent otvara priču o kvalitetu”, rekao je Šarčević.

On je dodao da se istovremeno radi na šest zakona i da je ideja da sve bude završeno do juna, kako bi od septembra, od naredne školske godine, imali potpuno novi milje u obrazovanju. Onda bi 2018. godini prosveta mogla da aplicira u budžetu sa značajno većim novcem, naglasio je ministar.

“I sa premijerom sam o tome pričao i mislim da je to potpuno zrelo da onda mi zaista možemo da sprovedemo ove prve naznake reforme”, kazao je Šarčević.

Za kratko vreme mnogi privrednici su motivisani da krenu u saradnju sa srednjim školama, a sa druge strane i mnogi fakulteti su se uključili u dualno obrazovanje, naglasio je ministar.

“Ključan zadatak obrazovnog sistema u ovim novim okolnostima je da napravi kod velikog broja dece takav stav takvu svest i razumevanje i da nauče da uče i da budu spremni stalno da uče, jer to je ključ. Ne možemo ni jednom napraviti sistem koji će biti optimalan, koji će nam dati baš onakve kadrove kakve potrebe imamo. Moramo imati tu feleksibilnost i to razumevanje da je potrebno i neophodno stalno usavršavanje, a sa druge strane i sistem koji će omogućiti i dokvalifikacije i prekvalifikacije i neformalno i informalno obrazovanje”, navela je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Statistika govori da je jedan od osnovnih problema Srbije nezaposlenost mladih ljudi. Skoro polovina njih nema posao, 20 odsto njih čeka na posao godinu dana, a čak 20 odsto njih ni ne traži posao.

Šarčević je istakao da je najvažnije omogućiti mladim ljudima da sa 15 godina imaju posao i zaradu, ali istovremeno im ostaviti mogućnost za usavršavanje i dalje obrazovanje, sve do doktorata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.