Od 1985 u Srbiji 4.317 inficiranih HIV-om

VIDEO K9: U Srbiji su potrebne izmene Krivičnog zakona u pogledu prenošenja HIV infekcije, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom 1. decembra, dana borbe protiv AIDS-a.

0
14

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, od početka epidemije 1985. do 20. novembra ove godine u Srbiji je registrovano 4.317 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je preminulo njih 1.179.

Od januara do novembra ove godine, među prijavljenim novim slučejevima zaraze, bilo je 29 puta više muškaraca starosti od 20-49 godina nego žena, a seksualni put prenosa je dominantan, kao i ranijih godina.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je da u Srbiji i dalje vlada stigmatizacija i diskriminacija HIV pozitivnih osoba, a samo krivično delo prenošenja HIV-a unešeno je u Krivični zakonik u momentu kada je ono bilo uslovljeno nepoznanicama u vezi sa ovim virusom.

Poverenica je izjavila da je podnela i inicijativu Ministarstvu pravde, u kojoj je ukazano da je potrebno razmotriti izmene Krivičnog zakonika, između ostalog i u pogledu krivičnog dela prenošenje infekcije HIV virusom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.