Od 1. septembra najviše novina za petake

VIDEO K9: Škole su uglavnom letnji period iskoristile kako bi renovirale svoje objekte. Osim novog ruha, u mnogim školama stižu i neke od novina poput novih predmeta. Sem toga, po prvi put u naše klupe sešće i deca koja su u Srbiju stigla tokom migrantske krize.

0
1008

Kako će izgledati nova školska godina bila je tema naše emisije Otvoreni ekran, a gost u studiju bio je Jovan Vukčević, rukovodilac Školske uprave Novi Sad.

Radovi na rekonstrukciji objekata škola uglavnom su završeni, rekao je rukovodilac Školske uprave Novi Sad koja obuhvata Južnobački i Sremski okrug. Radovi se privode kraju još u desetak škola.

Definitivno škola će početi u svim školama 1. septembra. One škoel gde su neki veći građevinski radovi, a prema našim informacijama to je oko deset škola, u obavezi su da dostave Školskoj upravi stanje. To su škole Sremski front u Šidu, Nikola Tesla u Novim Banovcima, Dositej Obradović u Irigu, Đura Jakšić u Kaću, gde se izvode ozbiljni radovi. Kada je Novi Sad u pitanju to su tri škole gde su u pitanju kapitalne investicije, koje delom finansira i grad. To su OŠ Nikola Tesla, gde imamo dogradnju škole i kompletnu izgradnju novog sportskog kompleksa, zatim OŠ Ivo Lola Ribar, gde se radi nadogradnja i imamo OŠ Veljko Vlahović u Šangaju gde se radi sala. Svaki direktor u onoj školi gde neće biti gotovi radovi u obavezi je da napravi ili plan nadoknade časova i plan rada i na takav njivoh plan Školska uprava daje zeleno svetlo”, objasnio je Jovan Vukčević, rukovodilac Školske uprave Novi Sad.

Bez obzira na radove u ovim školama, deca će i u njima krenuti 1. septembra u školu, a nastava će se odvijati po specifičnom planu. Najvažnije je da deca u objektima budu bezbedna, rekao je Vukčević.

Prosvetari trenutno čekaju set prosvetnih zakona koji bi u septembru trebalo da bude usvojen u Skupštini, a ono što će već od prvog septembra zaživeti u školama jeste reformisani program u petom razredu.

Naime, petaci od ove godine imaju tri nova predmeta, a to su tehnika i tehnologija, zatim informatika i računarstvo i fizičko i zdravstveno obrazovanje.

“Prošle godine je bilo fizičko vaspitanje dva časa i izabrani sport jedan čas. Od ove godine imamo fizičko vaspitanje, takođe dva časa, ali imamo i obaveznu fizičku aktivnost u trajanju od čas i po koji se mora realizovati, koja neće biti u redovnom rasporedu, ali će profesori fizičkog imati tu obavezu da to realizuju ili kroz blok nastavu ili kroz neke aktivnosti tipa da će voditi učenike na klizanje, plivanje… Predmet se zove fizičko i zdravstveno vaspitanje,  a dobar deo će biti vezan za zdravlje i higijenu na svim časovima. Svaki profesor će biti u obavezi da svaki čas govroi o higijeni ruku, presvlačenja, pravilne ishrane i to do sada nije postojalo u našem obrazovnom sistemu”, rekao je Vukčević. 

Od nove školske godine deca će učestvovati i u programu pod nazivom Osnovi bezbednosti dece.

To je projekat koji su potpisala dva ministarstva – Ministarstvo prosvete i MUP. Negde oko 1300 policajaca je prošlo obuke, tako da će oni od 1. septembra ulaziti u škole, u pitanju četvrti i šesti razredi, i oni će imati obavezu da jedanput mesečno na ČOS-u održe predavanja koja su od velikog značaja za bezbednost. To je značaj policije, priča o nasilju, bezebdnost u saobraćaju, te ovim putem apelujem na naše sugrađane da oko 1. septembra budu obazrivi u blizini škola, jer ove godine u Novom Sadu imamo oko 3800 đaka koji će prvi put ući u školu, zatim bezbednsot na internetu, trgovina ljudima, zaštita od požara i elementarnih nepogoda”, objasnio je on. 

Po prvi put ove godine sa našim đacima će u klupe sesti i deca koja su u Srbiju došla tokom migrantske krize u onim sredinama gde su se ove osobe zadržale u iuzbegličkim kampovima u Adaševcima i na Principovcu. Uglavnom su to deca iz Sirije, Iraka, Irana, Somalije, Avganistana, a najveći izazov biće savladavanje jezika, samtra Vukčević.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.