Od 1. novembra zimska auto – oprema

VIDEO K9: Zakon u našoj zemlji propisuje upotrebu zimske auto-opreme od 1. novembra, a iz AMSS upućuju apel svim vozačima da tokom nahladijeg godišnjeg doba koriste isključivo zimske pneumatike.

1
231

Od prvog novembra, prema Zakonu o saobraćaju, na našim putevima obavezna je upotreba zimske auto-opreme.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskim gumama ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

“Kako je već poznato od 1. novembra do 1. aprila vozila trebaju biti opremljena zimskom opremom. To podrazumeva u slučaju leda, snega ili poledice na putu vozila moraju da imaju tu zimske pneumatike čija dubina šare kada se koristi kao zimska oprema ne sme biti manja od 4 milimetra. Pored toga obavezna oprema su i lanci za sneg i neka druga sredstva za povećanje trakcije na vozilima”, rekao je Slavko Milinkov iz AMSS Novi Sad.

Osim ovog, kako je naveo, za teretna vozila obavezan deo zimskog pribora je i lopata za sneg.

“Za vozila vrste N2, N3, M2 i M3 obavezan deo u zimskoj opremi je i lopata za sneg koje ne moraju imati autobusi u gradskom saobraćaju. Takođe, mislim da je bitno da se kaže da i lanci za sneg u gradu nisu obavezni. Znači, obavezni su samo na onom delu puta gde se pojavljuje sneg i gde je to saobraćajnim znakom regulisano da moraju biti upotrebljivi na vozilu”, kazao je Milinkov.

On je dodao i da bi vlasnici vozila trebali da obave kontrolu svetlosne signalizacije na vozilu, kao i kontrolu kočionog sistema, te uređaja za provetravanje vozila, odnosno zagrevanje unutrašnjosti vozila, odmagljivanje i brisače.

“Vozači su disciplinovani zato što su propisane određene sankcije, odnosno kazne za nepoštovanje tih propisa. Znači da poštuju te odredbe zakona koje se odnose na upotrebu zimske opreme”, istakao je Milinkov.

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost za koju saobraćajna policija može naplatiti kaznu u iznosu od šest do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno.

Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske gume i ostalu opremu i ako se oni ne koriste po propisu.

1 KOMENTAR

  1. Na vozilu posedujem nove gume ” GOODYEAR 255/65 r16 M+S ALL WEATHER ” nema pahulje ! dali sam ispravan u saobraćaju ili ne, i kojim pravilnikom se definiše šta mora da piše na gumi ??
    Bit ću Vam veoma zahvalan na odgovoru !

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.