Od 1. juna upravnici brinu o zgradama

VIDEO K9: Ovih dana trebalo bi da počne obuka profesionalnih upravnika zgrada, a prve licence trebalo bi da budu uručene već u junu, predviđeno je Pravilnikom Ministarstva gađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

0
790

Svaka lokalna samouprava mora da uskladi uredbu sa Pravilnikom koje je donelo resorno ministarstvo i to do 1. juna, jer tada stupa Zakon na snagu.

Oni stanari koji imaju predsednike Skupštine stanara mogu da ostanu kao upravnici zgrada, ali o tome odlučuje najmanje 51 % stanara, a oni koji nisu imali predsednika to moraju da reše. Ukoliko ne reše, grad će dodeliti prinudnog upravnika.

“Svaka skupština stanara, odnosno stambena zajednica ima obavezu da se zakaže sastanak da se izabere upravnik. Ukoliko ne žele da izaberu fizičko lice iz svoje zgrade, vlasnika stana ili poslovnog prostora onda moraju da uzmu profesionalnog upravnika, u suprotnom će biti kažnjeni u skladu sa zakonom”, rekla je Jelena Ristović, tehnička direktorka kompanije za održavanje zgrada.

Upravnik zgrade će voditi brigu o svim elementima koji se tiču stanara, pa tako će brinuti o protivpožarnoj bezbednosti, o ispravnosti liftova, o higijeni, o uređivanju okoline zgrade, njene fasade i svim zajedničkim prostorima, kao i kada su havarije i curenja u stanovima u pitanju.

“Otpada fasada, nemamo upravnika, nemamo predsednika stambene zajednice. Građevinska inspekcija im nalaže rok da izaberu pod hitno profesionalnog upravnika ili nekoga iz zgrade i da moraju da urade sanaciju tog problema”, navela je Ristović.

Upravnik se bira na četiri godine, a naknada za upravljanje zgradom biće obračunavana na mesečnom nivou i to od 200 do 400 dinara po stanu. Za sada u Novom Sadu nema licenciranih upravnika zgrada, jer lokalna samouprava još uvek nije pozvala firme koje se bave tim poslom i nije još organizovano sticanje licenci, kaže Ristovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.