Od 1. juna lakši pristup finansijama

Srbija će, kao prva zemlja u Evropi, od 1. juna početi primenu Zakona o predžetvenom finansiranju, koji treba da omogući da poljoprivrednici lakše dodju do finansijskih sredstava koristeći kao zalog budući rod, najavio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

409

[quote_box_center]“Taj sistem finansiranja podrazumeva da će poljoprivrednici imati olakšan pristup finansijskim sredstvima, jer će kao zalog za obezbeđenje pozajmice koristiti buduću poljoprivrednu proizvodnju i neće morati da polažu hipoteku kao obavezan način osiguranja kako je do sad radjeno”, kazao je Golubović prilikom predstavljanja zakona.[/quote_box_center]

Kako je precizirao, korisnici predžetvenog finansiranja mogu biti fizička i pravna lica i preduzetnici, a novi zakon predvidja da se oni mogu naći i na strani dužnika, ali i imati ulogu poverioca.

[quote_box_center]“Ugovori o predžetvenom finansiranju biće zavedeni u posebnom registaru u Agenciji za privredne registre, što će onemogućavati malverzacije, odnosno da se dva puta uzme zaloga na isti rod ili bilo koji drugi vid zloupotrebe”, rekao je Golubović i dodao da će registar biti završen do početka primene zakona i javno dostupan preko interneta.[/quote_box_center]

On je dodao da će jedan od uslova budućih ugovora o predžetvenom finansiranju biti i obavezno osiguranje budućeg roda.

Golubović je podsetio da je Brazil prva zemlja na svetu koja je uvela taj Zakon o predžetvenom finansiranju 1994. godine, navodeći da se do sada kroz taj sistem obezbedio gotovo 50 milijardi dolara za finansiranje poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji.

Dodao je da se taj sistem trenutno uvodi u Rusiji, Bugarskoj i Ukrajini.

Golubović je istakao da je, Zakonom o predžetvenom finansiranju, usvojenim u novembru 2014, zajedno sa Zakonom o robnim zapisima koji omogućava korišćenja uskladištenog roda kao sredstva finasiranja u postžetvenom periodu, Srbija zaokružila sistem finansiranja poljoprivrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.