Od 1. februara zabrana lova na Štuku

VIDEO K9: Ribolovce od sledećeg meseca očekuje zabrana lova na štuku, koja će biti u fazi mrešćenja, poručuju iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

0
2315

Za ribolovce je ovo miran period u kom se pripremaju za sezonu koja ih očekuje u nešto toplijim danima.

One koji ipak izađu na pecanje, iz Ribolovačkog saveza Vojvodine podsećaju da uskoro kreću zabrane ribolova na grabljivice kojima predstoji vreme mrešćenja.

“Otprilike početak naše sezone ribolova je tamo negde u junu mesecu. Naravno da ima puno ribolovaca koji će i pre toga biti na vodi, ali već sada, od prvog februara, imamo zabranu lova štuke, pa onda dolazi smuđ, pa šaran, bela ribe, već to ribolovci znaju kada i gde su te zabrane, morali bi da znaju jer to zakon propisuje. Tako da je ta neka puna sezona posle mresta, svaka riba u toku mresta i posle mresta mora da, kako mi to kažemo odboluje nedelju dve dana”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

On apeluje da i u toku ovih preostalih 20 dana ribolovci ne love štuku, jer je ona u ovim danima puna ikre i bolje je pustiti u ovom periodu da se izmresti. Isto pravilo važi i za smuđa i to sve kako bi riblji fond bio bogatiji.

Neke od naših reka, upozorio je Jovanović, nisu dovoljno obezbeđene ribočuvarskim službama.

“Reka Tisa je ovog momenta na odstrelu, šta to znači od 0-65 kilometra na našu zalost ribolovaca još uvek ne postoji ribočuvarska služba, jer taj deo još uvek nije dodeljen nikome od korisnika. Mi redovno pratimo i na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine moralo bi izaći ko je upravitelj vode, ko je korisnik tog dela Tise. Naravno da je jako puno i drugih voda još ovog momenta nezaštičeno”, naveo je Jovanović.

U Ribolovačkom savezu Vojvodine prošle godine su uspeli prodaju više od 8.90 seniorskih, povlašćenih, invalidskih i dnevnih dozvola.

Ribolovcima su na raspolaganju ribolovne dozvole za ovu godinu koje su, podsetio je Jovanović, nešto skuplje u odnosu na 2018.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.