Očuvanje šuma i voda u Vojvodini

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac organizuje foto izložbu pod nazivom „Priroda Vojvodine“. Izložba će biti otvorena sutra u Kulturnom centru Vršac, a povodom obeležavanja značajnih ekoloških datuma - Svetskog dana šuma 21. marta i Svetskog dana voda 22. marta.

0
281

Na izložbi „Priroda Vojvodine“ koja će u Vršcu biti otorena sutra u podne, predstavljeno je 40 fotografija, radova devet fotografa, stručnjaka i ljubitelja prirode.

Svaka fotografija nosi svoju specifičnu priču, ali i želju da se taj deo prirode sačuvaju za buduće generacije.

Nakon otvaranja izložbe biće prikazan dokumentarni film iz produkcije Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode: “Bele rode moje ravnice”, autora dr Olivera Fojkara i Dušana Čekića.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine usvojila Rezoluciju kojom je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šuma. Ovaj datum obeležava se svake godine u cilju jačanja svesti javnosti o neophodnosti održivog upravljanja, zaštite i održivog razvoja svih tipova šuma u korist sadašnjih i budućih generacija.

Šumovitost Vojvodine je među najnižim u Evropi i iznosi svega oko 6,37% ukupne površine pokrajine.

Svetski dan voda, 22. mart, usvojen je rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Prema proceni Norveškog instituta za istraživanje voda, Veliki bački kanal kod Vrbasa je najzagađeniji vodotok u Evropi.

Svaki drugi vodovod u Vojvodini je neispravan, zbog čega stotine hiljada stanovnika pokrajine raspolaže samo tehničkom vodom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.