Očuvanje šuma i voda u Vojvodini

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Kulturnim centrom Vršac organizuje foto izložbu pod nazivom „Priroda Vojvodine“. Izložba će biti otvorena sutra u Kulturnom centru Vršac, a povodom obeležavanja značajnih ekoloških datuma - Svetskog dana šuma 21. marta i Svetskog dana voda 22. marta.

229

Na izložbi „Priroda Vojvodine“ koja će u Vršcu biti otorena sutra u podne, predstavljeno je 40 fotografija, radova devet fotografa, stručnjaka i ljubitelja prirode.

Svaka fotografija nosi svoju specifičnu priču, ali i želju da se taj deo prirode sačuvaju za buduće generacije.

Nakon otvaranja izložbe biće prikazan dokumentarni film iz produkcije Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode: “Bele rode moje ravnice”, autora dr Olivera Fojkara i Dušana Čekića.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine usvojila Rezoluciju kojom je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šuma. Ovaj datum obeležava se svake godine u cilju jačanja svesti javnosti o neophodnosti održivog upravljanja, zaštite i održivog razvoja svih tipova šuma u korist sadašnjih i budućih generacija.

Šumovitost Vojvodine je među najnižim u Evropi i iznosi svega oko 6,37% ukupne površine pokrajine.

Svetski dan voda, 22. mart, usvojen je rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Prema proceni Norveškog instituta za istraživanje voda, Veliki bački kanal kod Vrbasa je najzagađeniji vodotok u Evropi.

Svaki drugi vodovod u Vojvodini je neispravan, zbog čega stotine hiljada stanovnika pokrajine raspolaže samo tehničkom vodom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.