Očuvanje ribljeg fonda i borba protiv ribokrađe

VIDEO K9: Ribolovci ovi dana dobar ulov mogu očekivati na kanalima i na Dunavu nizvodno od Novog Sada, kod Šangaja, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine. Ovo je vreme i kada su te ribe prepune ikre, pa iz Ribolovačkog saveza savetuju ribolovcima da vraćaju u vodu takve primerke i doprinesu očuvanju ribljeg fonda.

338

 Na našim vodama ovih dana grizu grabljivice, koje su aktivne u ovom periodu, naročito smuđ, dok za štuku ipak treba sačekati još hladnije vreme.

Iako do zabrane lova na štuku zbog mresta, odnosno do 1. februara, ima još dosta vremena, u Ribolovačkom savezu Vojvodine preporučuju kolegama da obrate pažnju na primerke koje eventualno ulove, jer su one već sada prepune ikre.

“Savesni ribolovci već sada ne pecaju štuku i smuđa samo iz ovog razloga. Znači, što se tiče zakona, dozvoljeno je, ali riba je već pod ikrom i sprema se za mrest. Tako da, ako nam je baš i do ribolova, pa ako uhvatimo nekog velikog smuđa sa vidno opuštenim stomakom, da je prepun ikre, pustimo ga nazad, neka se izmresti”, rekao je Dušan Jovanović, iz Ribolovačkog saveza Vojvodine.

U zaštiti ribljeg fonda, smatra Jovanović, zakonodavac i nije našao najsretnije rešenje kroz zabranu polno zrelih primeraka ribe u mrestu i juvenilnih primeraka, odnosno ribe ispod mere, jer se, kako je naveo, riba ne mresti samo jednom u svom životu, a i manji primerci će jednom dostići polnu zrelost.

“Gde je spašavanje ribljeg fonda? Znači, jaka ribočuvarska služba i ograničen broj komada. Pa, na primer, da se propiše, a sada je trenutno to tri primerka, neka budu ta tri primerka, pa neka budu 20 cm, ali ako ribočuvar pronađe ribolovca sa četvrtim smuđem, e onda će platiti kaznu da mu se više neće pecati u životu”, ističe Jovanović. 

Naš riblji fond je veoma siromašan u odnosu na period od pre nekoliko decenija, da je svaki primerak dragoce, naveo je Jovanović i dodao da se, nažalost, na pijacama u ove dane posta vidi koliko su ekstremni izlovi ribe na svim vodama. Prema njegovim rečima, država nije našla sistem efikasne eliminacije tih ribokradica i plasmana njihovog ulova.

“To je tako i to mi svi vidimo i neko ko zna kako se to sad sve krade. Naravno, Ribolovački savez Vojvodine ima sada dodatne količine goriva za našu ribočuvarsku službu i posebno obraćamo pažnju na Tisu, Tamiš, te velike reke gde gde ima jako puno tih lopova. Mogu vam reći da, iako nije vreme posebno dobro za ribolov, pogotovo privrednim alatom, ima ih dosta”, kaže on. 

Ipak, još uvek ima ljubitelja prirode i ribolova, koji pecaju na legalan način, uz ribolovačke dozvole koje im važe do kraja ovog meseca.

Svi oni koji bi na vreme da nabave ovaj dokument, od danas to mogu i učine. Građani dozvole za 2018. mogu kupiti u prostorijama Ribolovačkog saveza Vojvodine, u prodavnici ribolovačke opreme kod Limanske pijace, ili putem njihove internet stranice, kao i na rate, preko sindikata preduzeća u kojima su zaposleni.  

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.