Očuvanje nasleđa judaizma

VIDEO K9: U nedelju će u našem gradu biti obeležen Evropski dan jevrejske kulture. Jevrejska zajednica u Novom Sadu, koja je 40-ih godina prošlog veka brojala oko 4.300 članova, danas ih ima nešto više od 600. Kako oni neguju svoju tradiciju pokušali smo da saznamo u Novosadskoj Jevrejskoj zajednici.

0
342

Osnovna misija Jevrejske zajednice u Novom Sadu je, kako sami kažu, očuvanje tradicije i briga o svojim članovima.

“Da prenosi iskustva, znanja, mudrosti iz prošlosti mladima, sledećim generacijama i da se bori protiv antisemitizma, ali i da održava vezu sa okolinom, sa građanima, sa drugim verskim zajednicama, da ne bude zatvorena”, rekla je Edita Jankov iz Jevrejske zajednice.

Najvažnija misija Jevrejske zajednice je, kako je istakla, briga o svojim članovima, o starijim, onima koji su preživeli holokaust, ali i o mlađima koji su sada u godinama kada stiču saznanja i kada treba da osete pripadnost svojoj zajednici.

“Treba da se posveti Jevrejska zajednica vaspitanju dece, da pomaže porodice koje podižu decu, porodice koje treba da žive po nekim pravilima judaizma, ne u strogom smislu, jer mi nismo ortodoksna zajednica, mi smo neološka zajednica kakva je bila i pre rata, i ova Sinagoga koja je sagrađena između 1903. i 1906. godine jeste neološka sinagoga”, navela je Jankov.

Skoro svakog ponedeljka se u Velikoj sali jevrejske opštine priređuju promocije knjiga, izložbe, koncerti, tribine, a kroz omladinski klub mlade upućuju na literaturu i neguju veze sa Izraelom. Zajednica se, kako je rekla, trudi da kulturne sadržaje prilagodi uzrastu svojih članova, kako bi im što vernije približili njihovu istoriju i tradiciju, stoga su im česti gosti predavači iz Izraela. Posebni programi priređuju se tokom važnih jevrejskih praznika.

“Počinje Nova godina u judaizmu, to je Roš Hašana i mi prvo taj praznik obeležavamo sada u septembru, zatim posle desetak dana je sledeći veliki praznik Jom kipur, potom Sukot, a posle toga veoma veseo i značajan praznik koji slavi Toru, Stari zavet”, kazala je Jankov.

Obeležavanjem svih tih praznika, bogatim kulturnim programom, kada se okuplja članstvo i prijatelji zajednice, istakla je Jankov, Jevrejska zajednica se trudi da pošalje poruku širenja tolerancije i dobre volje, te da građanstvo upozna sa bogatim nasleđem judaizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.