Očni pregledi u školi “9. maj”

VIDEO K9: Najteže je pregledati decu sa smetnjama u razvoju, pa su preventivni pregledi u njihovom slučaju često zanemareni. Humanitarna organizacija Lajons klub Petrovgrad - Zrenjanin za tu najosetljiviju kategoriju pacijenata je organizovala besplatne preglede očiju specijalnim, najsavremenijim aparatima koji mnoge probleme detektuju za svega nekoliko sekundi.

0
121

Organizacija Lajons klub Petrovgrad iz Zrenjanina organizovala je humanitarnu akciju u osnovnoj i srednjoj školi 9. maj u Zrenjaninu koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju.

Gost iz Velike Britanije, Fil Nejtan, došao je sa dva najsavremenija aparata za proveru vida kako bi se kod 150 dece obavio preliminarni pregled  koji bi isključio najteže bolesti.

Dovoljno je da dete 30 sekundi gleda u aparat da bi se završila prilično široka dijagnostika. Aparat ne zamenjuje lekara, već obavlja brzu i pouzdanu trijažu za decu koja bi potom trebalo, ako se ustanovi problem, da idu na klasični pregled kod oftamologa.

Fil Nejtan iz Velike Britanije je već ovakve akcije organizovao u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a na red je došao i Zrenjanin. Pitali smo ga šta je to Internacionalni Lajons klub.

“Lajons klub internešnal je najveća volonterska organizacija za pružanje usluga na svetu. Aktivni smo u 210 zemalja, što je veće čak i od Ujedinjenih nacija, mi imamo milion šesto hiljada članova širom sveta. Svaka oblast u zemljama koja odabere da radi sa Lajonsima, ima lokalni klub, recimo u Zrenjaninu imamo jedan klub, a u celom svetu brojimo 50.000 klubova”, odgovorio je Nejtan.

Interesovalo nas je kakav je to aparat koji spasi stotine dece širom sveta ili ih bar liši neugodnosti lošeg vida, što je posebno važno za decu koja zbog prirode bolesti teže komuniciraju.

“Ovaj aparat nije doktor, ako se kod deteta   razvija problem aparat će ga pokazati, moj zadatak je vrlo jednostavan, da osvestim učitelje i roditelje koji bi posle trebalo da odu kod profesionalnih oftamologa na redovan pregled očiju. Ovo je ustvari savet da dete treba da uradi celovit pregled očiju. Ove kamere su korišćene širom Sjedinjenih Američkih država, koje su veoma velike,  gde su Lajonsi skriningovali hiljade i hiljade i hiljade,. bez preterivanja, školske dece svake godine.  I u brojnim zemljama Evrope počeli su da rade isto to. U Britaniji imamo program koji se zove “Dečiji vid, Britanija” u Americi “Dečji vid, Amerika”. Pokrenuli smo te programe sa Lajonsima volonterski. Na primer, nažalost  pronašli smo dete sa problemom u oku, veoma tužno ali u pitanju je bio rak. Oko je detetu uklonjeno, velika odluka za roditelje, ali bio je rak i to je detetu spasilo život. Bio je šestogodišnjak, imamo i video zapis o tome  tri minuta dugačak”, objasnio je Nejtan.

Preventivni pregledi u Srbiji već su dali rezultate, pronađena su deca koja bi morala da posete oftamologa.

“Radeći ovde u Srbiji u četiri grada  pronašli smo dosta dece sa problemima sa vidom, zavisno od toga imaju li invalidnost, mi smo našli oko 7 do12 procenata koje treba uputiti na preglede kod specijaliste kod dece bez smetnji u razvoju, dok taj procenat kod dece sa invaliditetom može da bude i do 40 odsto Ovo je vrlo korisno za autističnu decu. U Britaniji sam pronašao dete s autizmom za koje je lek bio običan par naočara. Dete je bilo odvedeno kod lekara na dodatni  pregled i njegovo napredovanje u obrazovanju  je poraslo samo zbog naočara. Otac je pitao dete “Zašto mi nisi reklo”, dete je odgovorilo “Nisam znalo”, ispričao je Nejtan.

Sva deca koja budu pregledana u školi 9. maj, ako imaju problem, u dogovoru sa Opštom bolnicom dr Đorđe Joanović, imaju obezbeđen besplatni specijalistički pregled.

Direktorka škole 9. maj u Zrenjaninu, Snežana Vukić, veoma je zahvalna na ovoj akciji koja u prvi plan stavlja potrebe dece sa smetnjama u razvoju.

Ranije nije bilo sličnih akcija, tako da je ovo potpuna novina u prevenciji bolesti vida kod dece sa smetnjama u razvoju. Ovakav pregled posebno znači deci sa autizmom koja teško podnose duge i komplikovane preglede, čime internacionalni i lokalni Lajons klub pokazuju posebnu društvenu odgovornost.

Lajons klub Petrovgrad – Zrenjanin već je imao humanitarnu akciju u školi 9. maj , kada je u holu postavio veliki aparat za dezinfekciju ruku.

Prilog preuzet od KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.