Očevima neravnopravno starateljstvo

VIDEO K9: Podatak da u našoj zemlji sudovi dodeljuju starateljstvo očevima u samo oko 7 posto slučajeva je diskriminatorski, s obzirom da Ustav izjednačava oba roditelja pred zakonom, rekao je Dejan Pavlović iz Udruženja očeva u našoj emisiji Otvoreni ekran.

102

Prema nekim sociološkim istraživanjima, parovi se poslednjih godina sve teže odlučuju na sklapanje braka, a na razvod mnogo lakše.

Samim tim je i sve veći problem starateljstvo nad decom iz razvedenih brakova. Statistika pokazuje da je u Srbiji svaki četvrti brak razveden, gde u oko 81% slučajeva sudovi satarateljstvo dodeljuju majkama, u 7,5% slučajeva ocu, a u oko 7,1% roditelji dele starateljsvo.

“Imajući u vidu poslednji statistički podatak koji je obrađen na popisu iz 2011. godine, to je negde 81% slučajeva da nakon razvoda deca pripadaju majkama. Ali, ako gledamo statistički u kom procentu deca žive sa ocem, to je onda svega 3,6%, nisam potpuno siguran u drugu decimalu, ali nešto malo iznad 3 posto deca žive sa ocem”, naveo je Pavlović.

Reč je o zabrinjavajućim podacima koji pokazuju očiglednu diskriminaciju, istakao je Pavlović, s obzirom da Ustav i zakoni izjednačavaju majke i očeve u roditeljstvu.

“Jednostavno, u samom sistemu uvrežena mišljenja su ta koja dovode do toga. Mi imamo izveštaje koji odlaze na sud prilikom razvoda koji su potpuno pristrasni, koji su nestručno napravljeni, onda imamo sudije, govorim o sudijama u celoj Srbiji, ne samo u Novom Sadu koji svoje slobodno sudijsko mišljenje ne koriste, nego koriste mišljenje koje dobiju od centra i izuzetno su agresivni ako centar slučajno ne da svoje mišljenjekoji roditelja je taj koji će vršiti roditeljsko pravo”, kazao je on.

Statistički podaci o dodeljenim starateljstvima, za razliku od pojedinih zemalja u okruženju, u Srbiji se ne ažuriraju, rekao je Pavlović i prema njihovim podacima, zajedničko vršenje roditeljskog prava palo je ispod jednog procenta.

On je ocenio da zajedničko starateljstvo jeste dobro kao ideja , ali prema modelu ravnopravnog roditeljstva, a ne kao zajedničkog vršenja roditeljske dužnosti kakvo se primenjuje kod nas.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.