Očevi i deca

VIDEO K9: Ozbiljnost vanrednog stanja i neophodnost da se sačuva zdravlje građana, još više je potkrepilo komplikovane porodične sporove u kojima najviše trpe deca. U Udruženju očeva navode da je vanredno stanje još jedan u nizu izgovora za roditelja, sa kojim dete živi, da ne dozvoli ili izbegne obavezu da omogući drugom roditelju da viđa dete.

0
30

U konfliktnim razvodima i postrazvodnim periodima često se javlja nemogućnost viđanja dece za jednog od roditelja. Vanredno stanje, odnosno epidemiološki rizik i zabrana kretanja dodatno je pogršalo ovu sitauciju, koja direktno pogađa decu.

Vlada Srbije je 5. aprila donela odluka da roditelji koji imaju važeću sudsku presudu mogu od lokalne samouprave da zahtevaju odluku za kretanje kako bi bili u mogućnosti da uzmi i vrate dete u peridou određenom u odluci.

Međutim, prema rečima Dejana Pavlovića, predsednika Udruženja očeva Srbije, ta odluka je suspendovana pod izgovorom da se ne razmatra zahtev za kretanje ove vrste zbog epidomiološkog rizika.


“Postavljamo pitanje šta je epidemiološki rizik. Da li je ova epidemija jedna ili su dve? Epidemija korone i epidemija nemogućnosti viđanja dece, pošto je to masovno, ne samo kod nas nego i u čitavom svetu, što predstavlja zapravo osnov za struku. Struka treba da bubd podržavajuća, a ne odlučujuća i treba da nakon ove vanredne situacije ima osnova za preispitavanje odluka o vršenju roditeljskog prava, odnosno odluka o poveravanju dece onim roditeljima koji su onemogućavali viđenje dece s roditeljem s kojim ne živi”, rekao je Dejan Pavlović iz Udruženja očeva Srbije.

Pavlović ističe da su u Udruženju očeva preporučili svojima članovima suzdržavanje od viđanja i preuzimanja dece upravo iz bezbedonosnih razloga kao i da su preporučili da se kontakti s decom tokom vanredne situaciji održavaju putem telefona, vajbera, skajpa i ostalih kanala komunikacije, ali prema njegovim rečima Pavlovića, to, nažalost, nije praksa.

Socijalni radnici nemaju adekvatno rešenje i odgovor ni na ovakve postupke, ali se od njih očekuje da uvedu listu praćenja koja će posle pokazati i dokazati roditeljsku podobnost, napominje Pavlović.


“Roditeljsko pravo podrazumeva jedno jedino pravo roditelja, a to je da budu roditelji. Sve ostalo su obaveze i odgovornosti. I odgovornost svakog roditelja je da vodi računa o svom detetu i o zdravlju svog deteta, ali i o zdravlju čitave porodice i da procene da li jeste ili nije epidemiološki rizik dolazak deteta u porodicu, na vikend ili bi možda i upravo i zbog načina školovanja putem medija mogla da se uradi jedna rotacija pa da dete jedan period bude kod jednog roditelja a drugi period kod drugog, čime dete neće imati osećaj otuđenosti sa rodieljom sa koojim ne živi”, kazao je Pavlović.

Žalbe očeva su, kako je rekao, svakodnevne i zato je Udruženje uputilo preporuke pojedinim centrima za socijalni rad da ovaj problem bude registrovan kao problem u međuroditeljskim odnosima koji direktno utiči na život deteta.

Pavlović kaže da je vrlo nejsano zašto se samo vreme zabrane kretanja smatra epidemiološkim rizikom. Visoki savet sudstva Srbije utvrdio je da i izvršenje viđenje dece spada u hitan postupak.


“Ali je nejasno i mišljenje resorong ministrastva koje bi zaista trebalo da se pozabavi tim problemom jer ono nije malo. Taj problem nije sporadičan, nisu to pojedinačni slučajevi. Znamo da je nulta tolerancija na nasilje, a onemogućavanje viđanje dece sa roditeljom sa kojim ne žive je nasilje u porodici i ako je nulta tolerancija, odnosno ako ima i samo jedan slučaj, mi kao struka i mi kao država moramo da reagujemo na to” istakao je Pavlović.

Pavlović je još jednom apelovao na sve roditelje koji ne žive zajedno da pokažu više razumevanja i omoguće uspostavljanje kontakta i, ukoliko je moguće, viđanje deteta s drugim roditeljom jer je interes dece uvek na prvom mestu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.