Očekuju se nove zaraze groznicom Zapadnog Nila

VIDEO K9: Groznica Zapadnog Nila pojavila se kod nas pre pet godina i od tada do danas svake godine se registruju novi slučajevi zaraze. U ovoj godini nije registrovan ni jedan slučaj, ali epidemiolozi očekuju da će biti registrovanih slučajeva, s obzirom na to da se ova bolest na našim prostorima sada već odomaćila.

0
398

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji Insitut za javno zdravlje Vojvodine nastavio je i ove godine nadzor nad groznicom zapadnog Nila, s obzirom na to da se ova bolest od 2012. godine kod nas odomaćila i da je od tada detektovana svake godine.

“Od početka ove godine mi nismo imali ni jedan registrovan slučaj u Pokrajini. Međutim, od 2012. na ovamo svake godine registruje se određeni broj slučajeva pa smo tako u ovom periodu ukupno registrovali 152 osobe obolele od groznice zapadnog Nila od kojih je nažalost 231 slučaj završio smrtno”, rekla je dr Snežana Medić, epidemiolog.

Problem sa ovom bolešću je što su simptomi retko vidljivi, a ukoliko se jave uglavnom izgledaju kao simptomi gripa ili viroza, pa se skoro niko i ne testira na ovu bolest koja se prenosi ubodom komarca.

“Da li će i ove godine doći do pojave novih slučajeva? Mi očekujemo da hoće jer je to bolest koja je već sada odomaćena kod nas, znači autohtona je i imamo prenosioce i rezervoare – a to su ptice. Bolest s emože javiti i kod životinja, s tim da onda prolazi bez ikakvih simptoma”, navela je Medić.

Tokom prošle godine registrovano je 14 slučajeva zaraze od kojih je jedna osoba preminula. Bolest je registrovana u svim okruzima, dok je najviše slučajeva zabeleženo u Južnobanatskom, Južnobačkom i u Sremskom okrugu. Ovu bolest najteže podnose starije osobe i hronični bolesnici, dok su mlađa deca malo manje izložena riziku da dobiju teže simtome.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.