Očekivanja od Zakona o poreklu imovine

VIDEO K9: Narodni poslanik Dragan Šormaz je rekao da je najava donošenja Zakona o poreklu imovine nešto što se u Srbiji dugo očekuje, a da će njegova primena otkriti i ko se sve od političara okoristio od bavljenja politikom.

34

Nacrt Zakona o poreklu imovine je gotov i trebalo bi da bude usvojen u Narodnoj skupštini u drugoj polovini decembra.

Među ključnim tačkama ovog nacrta zakona, navedeno je da će se proveravati imovina stečena od 1. januara 2007. godine, da će imovinu “češljati” šezdeset novih inspektora, da će se sumnjivo stečen imetak prijavljivati policiji i tužilaštvu i da zakon ne isključuje mogućnost oduzimanja imovine.

Kakva su očekivanja od donošenja ovog zakona, govori narodni poslanika u Skupštini Srbije Dragan Šormaz.

U Ministarstvu pravde su naveli da su se, nakon što je objavljen nacrt Zakona u javnosti mogli čuti komentari da se i po postojećim zakonima može proveravati poreklo imovine. Činjenica je da postojeći Zakon o poreskom postupku sadrži odredbe koje omogućavaju unakrsnu proveru imovine, ali koje nisu nikada zaživele u praksi.

Razlog je, prema oceni Ministarstva pravde, to što nisu bile dovoljno precizno definisane i nije postojala obaveza državnih organa da razmenjuju informacije. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.