Obuka za srednjoškolce – Pijan kola ne vozi

VIDEO K9: Učenici trećih razreda Srednje mašinske škole u Novom Sadu danas su imali priliku da se upoznaju sa opasnostima koje u saobraćaju donosi vožnja u alkoholisanom stanju.

0
598

Edukacija je deo projekta koji sprovodi Centar za promociju bezbednosti saobraćaja kako bi smanjio crni bilans stradanja mladih na putevima u našoj zemlji.

Cilj projekta pod nazivom “Pijan kola ne vozi” je edukacija ciljne grupe učenika trećih razreda srednjih škola u oblasti bezbednosti učesnika u saobraćaju i ukazivanju na štetnost konzumiranja alkohola tokom učestvovanja u saobraćaju.

“Pričamo o koliko je opasno da pod dejstvom alkohola i dejstvom psihoaktivnih supstanci sedaju za volan i, možda što je koš bitnije za ovu uzrasnu kategoriju, da sa takvima ne sedaju za volan, naročito uveče kada se vraćaju iz grada, a u ovom periodu oni kreću pojačano da izlaze u grad i mislim da je ovo jako bitna tema”, navela je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Učenicima je na ovim časovima, pored teorijskog znanja, pomoću takozvanih “pijanih naočara” predočena i simulacija određenih stepena alkoholisanosti. Mladi pod uticajem alkohola često precenjuju svoje mogućnosti, a zapravo je u takvom stanju znatno produženo vreme reagovanja vozača.

“I to, u kombinaciji sa nedostatkom nekog životnog i vozačkog iskustva, koje generalno nedostaje mladima, tada dovodi do toga da imamo najteže saobraćajne nezgode, sa najtežim posledicama. Vožnja pod dejstvom alkohola obično sa sobom vuče i neke druge saobraćajne prekršaje. Često misle da nisu puno popili, svega nekoliko pića, onda to stavra neku euforiju, što dovodi do drastičnog prekoračenja brzine, upotrebe mobilnog telefona, nevezivanja sigurnosnog pojasa i sve to zajedno dovodi do onih teških posledica”, kaže Jovanović. 

Projekat “Pijan kola ne vozi” ovaj Centar, u saradnji sa Gradskom upravom za sport i omladinu i gradskom Kancelarijom za mlade sprovodi petu godinu za redom i ove edukacije, smatraju u Mašinskoj školi, daju pozitivne efekte.

“Svakako da su svesni opasnosti, dobre su povratne informacije. Deca dobro reaguju, trude se da nauče što više, da se ponašaju u saobraćaju onako kako to zakon propisuje i, naravno, bezbednost je na prvom mestu, da spašavamo mlade živote, jer ranijih godina je zaista bilo dosta loših posledica po mlade učesnike u saobraćaju”, izjavio je Vladimir Puzić, pomoćnik direktora Srednje mašinske škole.

 

 

Mladi između 15 i 30 godina u saobraćaju su najugroženiji i žrtve u preko 40% saobraćajnih nesreća, naročito u prvoj godini po polaganju vozačkog ispita kada, pokazuje statistika, izazivaju 3 puta više saobraćajnih nezgoda

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.