Obuka za raspoznavanje ptica

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je zainteresovane građane da se prijave na terensku obuku za raspoznavanje ptica u okolini Novog Sada i Beograda.

0
17

Višemesečnu terensku obuku za raspoznavanje ptica u okolini našeg grada i Beograda, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) organizuje u saradnji sa norveškim Univerzitetom Nord.

Pozvani su da se prijave svi zainteresovani, punoletni građani koji žele temeljno da upoznaju svet ptica u realnim uslovima u prirodi.

Cilj je im je i da učesnike pripreme za različite programe koje vodi DZPPS u vezi sa proučavanjem ptica, njihovog rasprostranjenja i, posebno, popisivanja čestih vrsta.

Učesnici koji polože formalni test na kraju obuke dobijaće sertifikat Univerziteta Nord.

Obuku će proći dve grupe, po jedna u Novom Sadu i Beogradu, a tokom kursa planirane su i posete međunarodno značajnim područjima za ptice (Important Bird Area – IBA), važnim vodenim staništima u Sremu, Banatu i Bačkoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji (Fruška gora, Rusanda, Ritovi donjeg Potisja, Jegrička, Zasavica, Tara, Stara planina, Suva planina, Potamišje, kanjon Trešnjice, Divčibare i drugih).

Obe grupe ograničene su na 20 prijavljenih učesnika, rok za prijavljivanje je 11. april, a tokom obuke, koja će trajati od 13. aprila do 1. novembra, planirano je od 15 do 30 odlazaka na teren, jednom ili dvaput nedeljno, u skladu sa vremenskim uslovima i slobodnim vremenom polaznika i predavača.

Osim terenske obuke, planirana su i predavanja u zatvorenom prostoru, koja će polaznike upoznati sa metodama posmatranja i popisivanja ptica, spremiti ih za polaganje testa, obučiti za rad u različitim aplikacijama i slično.

“Ovo je obuka koju smo organizovali nekoliko godina, do 2018. i to je obuka koja je iznedrila nekoliko sjajnih generacija poznavalaca ptica od kojih većina i danas značajno doprinosi terenskom radu, sakupljanju podataka o pticama i zaštiti ptica i prirode. Svi oni gotovo jednoglasno dele utiske da je im je pohađanje ove obuke bilo jedno od najboljih iskustava i da im je otvorilo vrata prirode. Zato smo ponovo pokrenuli obuku i pozivamo sve koji žele da upoznaju ptice, da provode vreme u prirodi i nauče njen jezik, da se prijave”, istakla je kooridnatorka obuka Jelena Guduraš iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.