Obuka za povremeni porodični smeštaj

VIDEO K9: Osma po redu obuka u okviru projekta "Razvijanje hraniteljstva u AP Vojvodini" koju organizuje Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad u saradnji sa UNICEF-om, održana je danas u prostorijama Centra.

116

Profesionalci i stručni radnici iz Centra za socijalni rad sa područja Novog Sada, Beočina, Sremskih Karlovaca i Temerina imali su danas u prostorijama Centra za socijalni rad obuku u okviru projekta “Razvijanje hraniteljstva u AP Vojvodini”.

Projekat realizuje novosadski Centar za porodični smeštaj i usvojenje u saradnji sa UNICEF-om, kroz dve dve radionice, jednu namenjenu potencijalnim hraniteljima, ali i roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, dok se druga odnosi na obuku za profesionalce i stručne radnike Centara za socijalni rad.

“U sklopu ovog projekta promoviše se usluga i praktično pokreće se usluga povremenog porodičnog smeštaja. To predstavlja jednu preventivnu uslugu koja za svoj cilj ima da ustvari spreči izdvajanje dece sa smetnjama u razvoju iz svojih bioloških porodica. U sklopu ovog projekta realizovaće se ukupno 20 obuka na teritoriji čitave Vojvodine. 10 obuka biće namenjene za stručne radnike u Centru za socijalni rad i Centru za porodični smeštaj i usvojenje, dok će 10 obuka biti namenjeno za potencijalne pružaoce usluga”, rekla je Dunja Bekvalac iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

U Vojvodini je, prema njenim rečima, neophodno promovisati, razvijati i unapređivati ovu vrstu usluge, a obučeni profesionalci u tome mogu imati ključnu ulogu.

“To su iskusni ljudi, odnosno profesionalci, a mi ćemo ih tokom današnjeg dana ustvari samo podsticati i dodatno motivisati da pokrenu upravo ovu uslugu u svojim lokalnim zajednicama s obzirom da učesnici ne dolaze danas samo iz Novog Sada. Biće tu učesnika iz Sremskih Karlovaca, Temerina i tako dalje”, kazala je Bekvalac.

Ona je objasnila da ova usluga predstavlja neku vrstu predaha za roditelje dece sa smetnjama u razvoju, a pruža je kompetentna osoba koja je poznata porodici, odnosno detetu.

Ta osoba najduže 60 dana tokom godine, ili 15 dana u kontinuitetu može da boravi s detetom koje ima smetnje u razvoju, te razvija različite veštine koje su potrebne detetu kako bi se što ono bolje socijalizovalo.

“Ovo je dakle povremeni porodični smeštaj i on kao takav pokrenut je praktično ovde u Novom Sadu. I otuda upravo i radionica, odnosno trening ovde danas u Centru za socijalni rad zato što je Centar za socijalni rad prvi koji je, odnosno jedini koji je uspeo da ovu uslugu održi u svom punom kapacitetu. To znači da mi trenutno pratimo oko dvadesetoro dece koji imaju smetnje u razvoju i oko 16 pružalaca usluga imamo. Imamo 16 povremenih porodičnih hranitelja”, navela je Bekvalac.

Druga radionica, obuka za potencijalne pružaoce usluga povremeni porodični smeštaj, hranitelje i roditelje dece sa smetnjama u razvoju biće održana 20. novembra u prostorijama Centra za socijalni rad Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.