Obuka za povremeni porodični smeštaj

VIDEO K9: Osma po redu obuka u okviru projekta "Razvijanje hraniteljstva u AP Vojvodini" koju organizuje Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad u saradnji sa UNICEF-om, održana je danas u prostorijama Centra.

73

Profesionalci i stručni radnici iz Centra za socijalni rad sa područja Novog Sada, Beočina, Sremskih Karlovaca i Temerina imali su danas u prostorijama Centra za socijalni rad obuku u okviru projekta “Razvijanje hraniteljstva u AP Vojvodini”.

Projekat realizuje novosadski Centar za porodični smeštaj i usvojenje u saradnji sa UNICEF-om, kroz dve dve radionice, jednu namenjenu potencijalnim hraniteljima, ali i roditeljima dece sa smetnjama u razvoju, dok se druga odnosi na obuku za profesionalce i stručne radnike Centara za socijalni rad.

“U sklopu ovog projekta promoviše se usluga i praktično pokreće se usluga povremenog porodičnog smeštaja. To predstavlja jednu preventivnu uslugu koja za svoj cilj ima da ustvari spreči izdvajanje dece sa smetnjama u razvoju iz svojih bioloških porodica. U sklopu ovog projekta realizovaće se ukupno 20 obuka na teritoriji čitave Vojvodine. 10 obuka biće namenjene za stručne radnike u Centru za socijalni rad i Centru za porodični smeštaj i usvojenje, dok će 10 obuka biti namenjeno za potencijalne pružaoce usluga”, rekla je Dunja Bekvalac iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

U Vojvodini je, prema njenim rečima, neophodno promovisati, razvijati i unapređivati ovu vrstu usluge, a obučeni profesionalci u tome mogu imati ključnu ulogu.

“To su iskusni ljudi, odnosno profesionalci, a mi ćemo ih tokom današnjeg dana ustvari samo podsticati i dodatno motivisati da pokrenu upravo ovu uslugu u svojim lokalnim zajednicama s obzirom da učesnici ne dolaze danas samo iz Novog Sada. Biće tu učesnika iz Sremskih Karlovaca, Temerina i tako dalje”, kazala je Bekvalac.

Ona je objasnila da ova usluga predstavlja neku vrstu predaha za roditelje dece sa smetnjama u razvoju, a pruža je kompetentna osoba koja je poznata porodici, odnosno detetu.

Ta osoba najduže 60 dana tokom godine, ili 15 dana u kontinuitetu može da boravi s detetom koje ima smetnje u razvoju, te razvija različite veštine koje su potrebne detetu kako bi se što ono bolje socijalizovalo.

“Ovo je dakle povremeni porodični smeštaj i on kao takav pokrenut je praktično ovde u Novom Sadu. I otuda upravo i radionica, odnosno trening ovde danas u Centru za socijalni rad zato što je Centar za socijalni rad prvi koji je, odnosno jedini koji je uspeo da ovu uslugu održi u svom punom kapacitetu. To znači da mi trenutno pratimo oko dvadesetoro dece koji imaju smetnje u razvoju i oko 16 pružalaca usluga imamo. Imamo 16 povremenih porodičnih hranitelja”, navela je Bekvalac.

Druga radionica, obuka za potencijalne pružaoce usluga povremeni porodični smeštaj, hranitelje i roditelje dece sa smetnjama u razvoju biće održana 20. novembra u prostorijama Centra za socijalni rad Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.