Obuka za bezbedno uživanje u vodi

VIDEO K9: Ovo leto na bazenima u Srbiji je do sada je odnelo dva života. U pokušaju da spreče ovakve tragične situacije u Novom Sadu, Sportsko udruženje ,,Super aktivan'' u saradnji sa Udruženjem spasilaca na vodi Vojvodine i Veslačkim klubom ,,Danubius'', sutra će imati akciju besplatne obuke spašavanja na vodi i prve pomoći namenjenu prvenstveno mladima.

0
356

Svaka reka, more, jezero ili bazen su za plivače specifični na svoj način, a samim tim i opasnosti koje mogu da se pri plivanju dogode, kažu organizatori akcije koji će sutra od 11 do 15 časova u prostorijama Veslačkog kluba Danubius kod Štranda upriličiti za sugrađane obuku spasavanja na vodi i prve pomoći.

“Ideja nam je da obučimo što veći broj mladih, besplatno, u tehnikama spašavanja na vodi, samo spašavanja, uzajamnog spašavanja kao i u određenim metodama i tehnikama pružanja prve pomoći kako bi se sprečile i kako bi preventivno delovali na potencijalna utapanja i potencijalne rizike i kako bi podigli na viši nivo bezbednost mladih na vodi”, rekao je Dragan Grujičić, profesor Fizičkog vaspitanja.

Ova obuka, kažu u Udruženju spasilaca Vojvodine, imaće svoj teorijski i praktični deo, kako bi simulirali što veći broj opasnih situacija u kojima se plivači mogu naći.

“Praktična obuka podrazumeva, bukvalno, spašavanje davljenika, prilaz davljeniku, teoretska, to ćemo raditi u klubu gde ćemo naučiti neke osnovne stvari u organizmu koje dovode do tih dešavanja davljenja, prikaz prve pomoći na vodi, prikaz prve pomoći na suvom, praktične i teoretske”, precizirao je Danilo Lučić, trener VK Danubius 1885.

Svaki ulazak u vodu potencijalno je opasan i za najbolje plivače, kažu ovi stručnjaci, koji poručuju da bi svako trebao da prođe ovakvu ili neku drugu sličnu vrstu obuke, kako bi na pravi način mogli pomoći sebi i drugima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.