Obuka jedinice civilne zaštite od požara

VIDEO K9: U slučaju vanrednih situacija Novi Sad ima oformljene specijalizovane jedinice civilne zaštite, te su za njih više puta organizovane aktivnosti kako bi se što bolje obučili. Jedna od takvih aktivnosti održana je iz oblasti protivpožarne zaštite.

687

Obuka specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu od požara organizovana je kako bi ova jedinica činila dodatnu snagu i ojačanje profesionalnim vatrogasno – spasilačkim jedinicama u slučaju većih elementarnih nepogoda i drugih nesreća, a naročito u slučaju vanredne situacije, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

Elementarne nepogode su nas već pogađale, a nije isključeno da ćemo se opet sresti sa problemom usled velikih klimatskih promena.

“Zbog toga je i potreba da se formira jedan integrisani sistem zaštite i spasavanja čiji su sastavni deo specijalizovane jedinice civilne zaštite uz već postojeći Sektor za vanredne situacije”, rekao je Dragan Cvetićanin, načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu.

Rezervna vatrogasna jedinica okupila se, kako kažu, da bi obnovili znanje i još jednom ga praktično primenili kroz simulaciju požara. U vežbi su učestvovala 33 obučena civilna vatrogasca.

“Jedinica je formirana pre dve godine. Prve godine smo imali jednu malo dužu obuku od 5 dana, a prošle godine smo takođe ovde na ovoj lokaciji imali takođe jednu vežbu. Znači, organizuje se vežba koja je celodnevna i u okviru vežbe prođemo segment koji obuhvata pripremu i gašenje požara na određenoj lokaciji sa određenim sredstvima koja imamo na raspolaganju”, naveo je Dinko Cupara, komandir rezervnog sastava vatrogasne jedinice.

Da dobra volja postoji, pokazao je veliki odziv pozvanih na vežbu, dok je druga važna stavka adekvatna oprema.

“Nešto od opreme smo dobili, a u postupku je i nabavka nove opreme, tako da se planira da se sve specijalizovane jedinice civilne zaštite opreme sa najneophodnijim stvarima da bi mogli da odgovore određenim izazovima”, kazao je Cvetićanin.

Ovaj trening upriličen je na prostoru napuštene zgrade RTV na Mišeluku, gde je ove godine izvođena i vežba spasavanja iz ruševina, još jedne od jedinica za vanredne situacije. Do sada su, kada je reč o jedinicama za vanredne situacije, osim dve pomenute, održavane i vežbe jedinice za zbrinjavanje i jedinice za spasavanje na vodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.