Obrazovanje odraslih – Znanjem do posla

VIDEO K9: U Novom Sadu je počeo "Treći nacionalni dijalog javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih - drugih organizacija i poslodavaca".

0
84

Dvodnevni skup pod nazivom „Treći nacionalni dijalog javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih – drugih organizacija i poslodavaca“ počeo je danas u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu, u organizaciji Agencije za kvalifikacije i uz podršku partnerskog projekta vlada Švajcarske i Srbije „Znanjem do posla“.

Kroz Edukativni centar, koji je 2010. osnovala i finansira Pokrajinska vlada, do danas je prošlo oko 20.000 polaznika.

Grad Novi Sad je, prema rečima Milorad Radojević, člana Gradskog veća zadužen za privredu, od 2016. u Akcionom planu zapošljavanja za obuke i edukacije nezaposlenih izdvojio ukupno 58.500.000, čime je obuhvaćeno više od 1.500 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za pojedina zanimanja na tržištu rada postoji veća potražnja od ponude, pa radna mesta na kojima se radnici takvih zanimanja zapošljavaju ostaju nepopunjena, ili se na njima zapošljavaju neadekvatno osposobljeni kadrovi, gde dolazi do značaja postojanje Edukativnnog centra u Novom Sadu.

Tokom prošle godine je 98 građana Srbije sa Šangajske liste se vratilo u našu zemlju i zatražilo priznavanje strane diplome. Vlada Srbije dobija nedeljne izveštaje o prilivu svih zahteva, kako naših ljudi, tako i stranaca, o priznavanju školskih isprava na osnovnom, srednjem i visokom nivu, kao i onih koji su na Šangajskoj listi, kako bi u narednih mesec-dva mogla da bude načinjena procena o broju ljudi koji dolaze u Srbiju kako bi se uključili na tržište rada. 

Na ovom skupu su učesnici zajednički predstavili rezultate rada i razmenili mišljenja o budućim pravcima razvoja neformalnog obrazovanja odraslih u Srbiji. Jedna od tema bile su akreditovane obuke, neophodne za edukaciju kadrova koji se angažuju na realizaciji projekata koje finansiraju međunarodni fondovi i organizacije.

Na skupu su predstavljani dosadašnji rezultati na uređivanju sistema neformalnog obrazovanja odraslih u Srbiji, koraci i procedure pri akreditaciji programa za dobijanje statusa JPOA na osnovu standarda kvalifikacije i održane radionice za pripremu predloga programa neformalnog obrazovanja odraslih i karijernog vođenja i savetovanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.