Obrazovanje mladih na maternjem jeziku

VIDEO K9: Sporazum o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Nacionalne službe za zapošljavanje i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine potpisan je danas u Novom Sadu.

0
42

Sporazum o saradnji kojim se i u 2022. godini potvrđuje zajednički rad na sprovođenju afirmativnih aktivnosti u novoj fiskalnoj godini u oblasti zapošljavanja i edukaciji zaposlenih potpisali su danas u zgradi Pokrajinske vlade pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar i direktor Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal.

Pokrajinski sekretar je ovom prilikom naveo da bi bilo poželjno detaljno analizirati realizaciju ovog sporazuma kako bi se dobili podaci o tome koliko je ljudi koji su se obrazovali na mađarskom jeziku ostalo da živi i radi u našoj zemlji.

Ovakvi sporazumi se realizuju već deset godina, navela je direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje i dodala da se profesionalnim resursima NSZ i psihološkim analizama sprovodi edukacija i procena zainteresovanih za posao u prosveti, odnosno vaspitača, na maternjem jeziku, u ovom slučaju na mađarskom.

Sporazum podrazumeva saradnju u postupku psihološke procene kandidata za posao vaspitača, nastavnika i drugog osoblja koje će nastavu izvoditi na mađarskom jeziku, kao vid zajedničke aktivnosti relevantnih institucija, što doprinosi, kako je rečeno, ostvarivanju Ustavom zajamčene ravnopravnosti nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.