Obrazovanje – beg od siromaštva

VIDEO K9: Fondacija Centar za demokratiju povodom Međunarodnog dana obrazovanja ukazuje na značaj obezbeđivanja inkluzivnog i pravičnog kvalitetnog obrazovanja za sve, kao ključnog preduslova za ostvarenje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti i iskorenjivanja siromaštva, u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija i Agendom 2030.

0
42

Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem najmanje su obuhvaćena deca iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom: siromašni, sa nižim obrazovnim statusom, iz seoskih sredina i romske nacionalne manjine.

Upravo njima je najviše potrebno podsticanje ranog razvoja, kažu iz Fondacije za demokratiju povodom Međunarodnog dana obrazovanja koja ukazuje na značaj obezbeđivanja inkluzivnog i praktičnog kvalitetnog obrazovanja za sve.

Prema zabrinjavajućim podacima UNICEF-a, procenat upisa u osnovnu školu za decu iz romskih naselja bio je 69,1%, dok je, poređenja radi, taj provenat u opštoj populaciji 97%.

Neto stopa pohađanja osnovne škole za romsku decu je 84,9%, dok je stopa završavanja osnovne škole u ovoj populaciji 64%.

U seoskim sredinama značajno je osipanje pri prelasku u peti razred osnovne škole, najčešće zbog udaljenosti škole i nedostupnog javnog prevoza.

Kada je reč o srednjoškolcima, deca iz socio-ekonomski ugroženih kategorija u mnogo manjem procentu pohađaju srednju školu u odnosu na vršnjake iz porodica sa boljim socio-ekonomskim statusom: 79% dece čije majke nemaju osnovno obrazovanje ili imaju samo osnovnu školu, 79% učenika iz najsiromašnijih domaćinstava (u odnosu na 98% dece iz najbogatijih), odnosno  22% dece iz romskih naselja.

Ovo je četvrta godina kako se obeležava Međunarodni dan obrazovanja ustanovljen na inicijativu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, a prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u cilju usmeravanja pažnje vlada i javnosti na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva. .

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.