Obračun na FTN-u?

VIDEO K9: Nezadovoljni radom dekana Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, profesora Radeta Doroslovačkog, grupa profesora sa ovog fakulteta uputila je pismo javnosti u kome govore o navodnim mahinacijama dekana, kao i o njegovom, kako navode, "upropaštavanju i degradaciji fakulteta". Isto pismo je, kako je navedeno, upućeno i dekanu, svim prodekanima i članovima Nastavno - naučnog veća FTN-a.

0
808

Pismo upućeno u ime grupe profesora Fakulteta tehničkih nauka potpisao je doktor Ilija Tanaskov, redovni profesor na fakultetu, koji u pismu navodi da je na ovom fakultetu u više navrata povređen Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Naime, Tanaskov navodi da je Nastavno-naučno veće fakulteta u maju prošle godine “suprotno Pravilniku o davanju saglasnosti za rad nastavnika i saradnika Univerziteta u Novom Sadu u drugoj visokoškolskoj ustanovi, odnosno kod drugog poslodavca, dato odobrenje četvorici profesora da učestvuju u procesu akreditacije privatnog fakulteta FIMEK za ovu školsku godinu”, o čemu je Tanskov, kako navodi, napismeno obavestio sve članove Dekanskog kolegijuma koji, kako kaže, nisu reagovali. On smatra i da iza svega ovoga stoje i drugi interesi.

“Podrška akreditaciji konkurentskog fakulteta FIMEK-a sa kapacitetima FTN-a ima jasan interes: 66 studenata u četiri uzastopno upisane godine predstavlja moguće prelivanje od preko 30.000.000,00 dinara godišnje sa državnog (FTN) na privatni fakultet (FIMEK)”, stoji u pismu Tanskova.

On dalje u pismu navodi da je zbog svog otvorenog protivljenja učešću nastavnika sa Departmana za saobraćaj u procesu akreditacije smera “Drumski saobraćaj i transport” na FIMEK-u smenjen sa dužnosti šefa Katedre za tehnologije transportno-logističkih sistema. Kako kaže, smenjen je pod obrazloženjem dekana da su “poremećeni ljudski odnosi na Katedri”, iako za njegovu smenu, navodi Tanaskov, nije bila većina članova katedre, nakon čega je, kaže Tanaskov, “dekan potegnuo za indirktnom ucenom članova katedre”.

Osim toga, u svom obimnom pismu, profesor Tanskov navodi i da nije prošla ni njegova prijava druge doktorske disertacije na primenjenoj matematici, za šta optužuje dekana, dodajući i da sumnja u to da dekan ispunjava uslove za funkcije koje obavlja.

“Dakle, dekan koji nema status mentora iz oblasti matematike za koju je biran u zvanje redovnog profesora rukovodi Nastavno-naučnim većem FTN-a i odlučuje o diseratacijama doktorskih kandidata, statusu njihovih mentora i sastavima Komisija, akreditaciji doktorskih studija itd”, izjavljuje Tanskov.

Na kraju svog obraćanja javnosti, dekanu i Fakultetu, Tanaskov traži da na sledećoj sednici Nastavno-naučnog veća bude razmatrana tačka pod nazivom “Izjašnajvanje o minimalnim uslovima za izbor vršioca dužnosti dekana FTN-a”, a da jedan od obaveznih uslova bude da imaju status mentora. On navodi i da su svi podaci koje je naveo lako proverljivi i dostupni javnosti.

Do emitovanja priloga Kanala 9 FTN se nije oglasio o ovom pismu javnosti, a na pozive redakcije dekan fakulteta nije odgovorio.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.