Oboleli od morbila pod nadzorom

VIDEO K9: U pokrajini je do sredine ovog meseca registrovano 29 slučajeva obolelih od malih boginja. Institut za javno zdravlje Vojvodine prati epidemiju morbila na teritiriji koju pokriva i u skladu s tim usmerava svoje akcije, kažu u ovoj ustanovi.

0
533

U protekla tri meseca, do 15. januara, na teritoriji Vojvodine je od 63 slučaja u kojima se sumnjalo na morbile, registrovano 29 obolelih od malih boginja, navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i dodaju da je većina njih do sada preležala bolest.

“U ukupan broj obolelih od morbila u Pokrajini uvršteni su i oboleli u epidemiji morbila na teritoriji Grada Novog Sada koja je prijavljena 4.1.2018. godine, u kojoj je do 15.1.2018. godine registrovano 14 obolelih osoba unutar više rodbinski povezanih porodica. Svi kontakti prethodno obolelih su pod zdravstvenim nadzorom”, rekla je prim. dr Svetlana Ilić sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ilić je podsetila da se na teritoriji koju pokriva Doma zdravlja Novi Sad sprovodi dopunska imunizacija MMR vakcinom svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih obveznika.

“Dosadašnjim aktivnostima značajno je podignut obuhvat imunizacijom protiv morbila u Novom Sadu. Obuhvat imunizacijom MMR vakcinom kod predškolske dece, uzrasta 12 meseci do 7 godina je veći od 92%, a obuhvat u uzrastu školske dece, od 7 do 14 godina, je preko 95%.”, navela je dr Ilić.

Institut nastavlja praćenje situacije na teritoriji zahvaćenoj epidemijom malim boginjama.

“U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije i dalje se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih obveznika uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina”, kazala je dr Ilić.

Iz instituta za javno zdravlje apeluju na roditelje dece nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane protiv morbila da ih obavezno odvedu na vakcinaciju kod svog izabranog lekara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.