Obnovljiva energija u gradovima

VIDEO K9: Srbija ima potencijale kada je reč o obnovljivim izvorima energije, posebno kada govorimo o korišćenju biomase iz šuma i poljoprivredne, kao i solarne energije, te energije vetra. Radi boljeg korišćenja obnovljivih izvora, Srbija i Hrvatska, u okviru programa prekogranične saradnje, realizovale su projekat na temu obnovljivih izvora u gradovima.

0
473

Projekat “Obnovljiva energija u gradovima” je reаlizovan u okviru Progrаmа prekogrаnične sаrаdnje Hrvаtskа – Srbijа 2007 – 2013.

Projekat je počeo sa realizacijom 2013. godine i završen je u roku od 18 meseci.

“Projekat je bio izuzetno kompleksan za realizaciju i u okviru projekta, pored studijskog putovanja i edukacije u Frajburgu, za učesnike projektnog tima organizovane su radionice, work-šopovi, za predstavnike lokalnih samouprava u Vojvodini”, naveo je Aleksandar Dec iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Pored obuke, projekat je imao za cilj i realizaciju demo-učionice za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u okviru Elektrotehničke škole Mihajlo Pupin, na šta su, kako navodi Dec, izuzetno ponosni, a koji je i jedan od rezultata koji će ostati kao održivost projekta.

Zatim, sa hrvatske strane je prenet sistem za upravljanje energijom za lokalne samouprave, gde svaka lokalna samouprava može za javne zgrade da vodi evidenciju o potrošnjama energije, rekao je Dec i pohvalio i saradnju sa susednom zemljom.

“Moram da napomenem, u projektu je projekt-lider sa Hrvatske strane bio grad Osijek sa UNDP-om Hrvatska i maksimalno su nam pomogli pri realizaciji projekta, jer je činjenica da imaju više iskustava u samim predpristupnim fondovima, pre su krenuli u realizaciju istih projekata, programa i ostalog, tako da bili su nam uvek pri ruci, što se toga tiče”, istakao je Dec.

Iskustvo Evropske Unije ukazuje da mere energetske efikasnosti i korišćenje sistema za obnovljivu energiju mogu da uštede i do 90% energije koja se troši u zgradama. Aktivnosti za vidljivost projekta su bile izrada brošura za jedinice lokalne samouprave, zatim brošura za profesionalce i flajeri za građane.

Posle programa IPA 2007-2013, nastupio je program IPA 2014-2020, koji je kasnio dve godine sa pozivima, a na rezultate će se, svakako, sačekati do 2020, rekao je Dec.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.