Obnovljeni fondovi lopatara i muflona

VIDEO K9: Matični fondovi jelena lopatara i muflona su obnovljeni i vraćani na nivo 2015. godine, odnosno na period pre migrantske krize koja je uzrokovala izlaženje ovih životinja iz ograđenog dela lovišta, kažu u Javnom preduzeću Vojvodinašume.

0
47

Tokom trajanja migrantske krize, kroz lovište posebne namene “Subotičke šume“ je između 2015. i 2022. godina prošao veliki broj migranata.

Ograđeni deo lovišta“Subotičke šume“ u kome se nalazio matični fond dve glavne gajene vrste, muflona i jelena lopatara, bio je izložen svakodnevnom uznemiravanju, sečenju ograde i neovalašćenom ulasku i prolasku migranata iz Sirije, Avganistana, Pakistana, navode iz Javnog preduzeća Vojvodinašume. Dodaju i da je zbog stalnog uznemiravanja matičnih fondova muflona i jelena lopatara, došlo do izlaska iz ograđenog dela lovišta određenog broja ovih životinja. Iako je, kako dalje navode u saopštenju, i dalje primetno prisustvo migranta u lovištu “Subotičke šume“, kao korisnici lovišta, Vojvodinašume su dužne da imaju optimalno brojno stanje matičnih fondova muflona i jelena lopatara te je u februaru 2020. godine, realizovano naseljavanje prve grupe od 60 muflona uvezenih iz Češk. Danas je realiziovan uvoz i naseljavanje još 30 muflona iz područja niskih Karpata i 30  jelena lopatara iz Moravske koji će za nekoliko dana biti pušteni u šumu. Matični fondovi jelena lopatara i muflona su obnovljeni i vraćani na nivo 2015. godine, tj. na period pre migrantske krize. Ovom merom, brojno stanje muflona je dovedeno na 125 jedinki, a jelena lopatara na stotinu. Obnavljanje matičnog fonda muflona je realizovano je sopstvenim sredstvima preduzeća i sredstvima Fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine u ukupnom iznosu od 55.000 eura. Iz Vojvodinašuma najavljuju i izgradnju prva dva uzgajališta muflona i jelena lopatara u Srbiji koja bi trebala biti otpočeta ove godine. Uzgajalište muflona“Hrastovača“ imaće površinu od 82, dok će uzgajalište jelena lopatara“Makova sedmica“ biti površine 78 hektara. Završetak izgradnje ovih uzgajališta očekuju u proleće naredne godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.