Obnovljena fasada Galerije Matice srpske

VIDEO K9: Za 170. godišnjicu postojanja Galerije Matice srpske koja se proslavlja sutra, 1. juna, eksterijer zgrade ove najstarije kulturne ustanove i galerije u Novom Sadu je potpuno obnovljen i osavremenjena. Sutra u 20,21 čas na otvorenom, na Trgu galerija, ovaj jubilej biće svečano obeležen.

0
654

Zaposleni u Galeriji Matice srpske predano su radili sve vreme dok je trajala sanacija enterijera i fasade, a Galerija bila zatvorena za javnost.

Priređivali su izložbe u regionu i kod nas, objavljivali publikacije i za svoje edukativne programe i za celokupan rad u umetnosti i kulturi dobili su prestižna priznanja.

Nakon šest meseci intezivnog rada na obnovi fasade Galerija Matice srpske, radovi se privode kraju, rekla je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

“Razlog zašto smo izabrali 1. juni je zbog toga što smo tog dana 1958. godine otvoreni u ovoj zgradi, a sa druge strane, pravimo svečanost jer obeležavamo jubilej 170 godina i u tom jubileju mi zapravo krunišemo desetogodišnji rad na adaptaciji zgrade”, rekla je Palkovljević Bugarski.

Svečanost je organizovana ispred ulaza u Galeriju Matice srpske sa razlogom, kaže Palkovljević Bugarski jer akcenat nije na onome što je urađeno spolja. Publiku sutra uveče očekuje muzički program i veoma atraktivna svetlosna projekcija na obnovljenoj fasadi.

“Pored adaptacije fasade, imaće priliku publika da vidi i dve skulpture koje smo izlili i izneli u prostor ispred zgrade i koji se zapravo negde uklapa u onu osnovnu ideju Novog Sada kao Evropske prestonice kuture, a to je da kultura izađe izvan ustanova, da bude bliža građanima i da bude s njima u interakciji.”, navela je ona.

Sanacija fasade koštala je 42 miliona dinara, najveći deo troškova izdvojilo je Ministrastvo kulture i informisanja i deo para obezbedila je Galerija Matice srpske u saradnji sa jednom komercijalnom bankom. Adaptacija krovnog pokrivača koji je rađen ranije iznosilo je 12 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.