Obnova staza prema projektu

VIDEO K9: Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije povodom našeg upita odgovorili su da se radovi na rekonstrukciji pešačkih i biciklističkih staza na Futoškom putu izvode u potpunosti prema projektnoj dokumentaciji i ishodovanim dozvolama, uz vođenje računa o sadnji novog zelenila i očuvanju drveća starog više od pola veka.

0
20

Primedbe sugrađana iz struke o navodnoj nestručnoj, pa i rasipničkoj gradnji pešačkih i biciklističkih staza na Futoškom putu, iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije navode da su krajem avgusta započeti radovi na rekonstrukciji obostranih pešačkih i biciklističkih staza na deonici te saobraćajnice od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara patrijarha Pavla, u dužini od 3,5 km.

Vrednost investicije je skoro 181.140.000 dinara i realizuju je uz sufinansiranje Uprave za Kapitalna ulaganja AP Vojvodine u iznosu od 70 miliona dinara, dok su preostala sredstva obezbeđena u budžetu Grada Novog Sada.

Radove, kako ističu, izvode u potpunosti prema projektnoj dokumentaciji, ishodovanim dozvolama i uslovima svih nadležnih preduzeća i imaoca javnih ovlašćenja.

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove na saglasnost je 3. decembra 2019. godine izdala rešenje kojim je odobreno izvođenje radova, čime je, između ostalog potvrđeno da je projektna dokumentacija urađena u skladu sa važećim urbanističkim planovima.

Dalje, su, kako navode iz ove Gradske uprave, njihovi stručni kadrovi, kadrovi JKP „Gradsko zelenilo“ i projektantske kuće, uz konsultacije sa gradskim Savetom za zaštitu zelenila, utvrdili rešenje za problem razgranatih i plitkih delova korena velikih stabala platana na Futoškom putu, koji su u velikoj meri uzrokovali oštećenja na biciklističkoj stazi.

Na deonicama gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, novoprojektovana biciklistička staza se udaljava od korenovog sistema, čime se, kažu u Upravi, otvaraju nove zelene površine na kojima će biti izvršena sadnja različitih grupa zelenila poput visokog listopadnog drveća, ukrasnog šiblja i drugog, dok će tamo gde nije moguće primeniti ovakvo rešenje, biti izvršeno orezivanje krošnje i proporcionalno tome i orezivanje korenovog sistema, kako bi bilo sprečeno oštećenje nove biciklističke staze, a istovremeno obezbeđena stabilnost samog stabla.

Stabla platana na Futoškom putu stara su preko 60 godina i posađena su znatno pre izgradnje postojeće biciklističke staze, a uzimajući u obzir važnost površina pod zelenilom u našem gradu, očuvanje svakog stabla je od velikog značaja sa ekološkog aspekta i o tome se naročito vodi računa prilikom izvođenja radova, saopšteno je iz Gradske uprave.

Dodaju i da, u sklopu rekonstrukcije obostranih pešačkih i biciklističkih staza, sem proširenja postojećeg linijskog zelenila, biće uređeni platoi ispred škola i ostalih javnih ustanova i na autobuskim stajalištima, postavljene platforme za usporenje saobraćaja na sporednim pravcima i poboljšana saobraćajna signalizacija.

Navode da je, takođe, zaključen ugovor i za obostranu rekonstrukciju pešačkih i biciklističkih staza na deonici od Bulevara oslobođenja do Hajduk Veljkove ulice, u dužini od 2,1 km a vrednost ovog ugovora je oko 59.400.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.