Obnova slova na Jovinom spomeniku

VIDEO K9: Danas su počeli radovi na obnovi slova na spomeniku Jovanu Jovanoviću Zmaju u centru grada, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kultre Novi Sad.

0
500

Radovi na demontaži i izradi novih slova i njihovo postavljanje na postament spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju ispred Vladičanskog dvora u Zmaj Jovinoj ulici počelu su danas, saopštio je Zavod.

Kako navode, sa spomenika su uklonjena sa postojeća slova i biće izrađena nova, identičnog oblika, materijala i dimenzija koja će biti postavljena na postament spomenika, a sve u skladu sa originalnim natpisom i izgledom.

“Trenutno u tekstu na spomeniku pored slova koja nedostaju, prisutna je i neujednačenost slova. Prethodnih godina, prilikom popravki postavljena su slova različitih oblika, boja i dimenzija, tako da je potrebno da se ujednače”, kažu u Zavodu.

Radove će izvoditi JKP “Lisje”, uz konzervatorski nadzor istoričara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, saopštila je ova ustanova.

Inače, figura lekara i pesnika Jovana Jovanovića Zmaja od bronze, visine 230 cm na postamentu od jablaničkog granita, rad je vajara Dragana Nikolića iz Beograda, a ispred Vladičanskog dvora postavljena je 1984. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.