Obnova puta od Zlatibora do Borove glave

VIDEO K9: Rehabilitacijom puta od Zlatibora do Borove glave biće povećana bezbednost na ovoj značajnoj saobraćajnici, rečeno je danas tokom obilaska radova.

0
32

Radovima na rehabilitaciji puta od Zlatibora do Borove glave je predviđena zamena dva sloja asfalta i podloga na mestima gde to bude bilo potrebno, izgradnja tri kružna toka u blizini Zlatibora koji će poboljšati bezbednost na skretanju za Tornik, na skretanju za Zlatibor i na skretanju za selo Sirogojno, a glavni rezultat realizacije ovog projekta biće poboljšanje bezbednosti, odnosno, preglednosti u strmim usecima, rečeno je danas tokom tokom obilaska ove deonice magistralnog puta od Zlatibora do Nove Varoši.

Na teritoriji opštine Čajetina, prema rečima predsednika ove opštine Milana Stamatovića, uloženo je ukupno 870 miliona dinara u puteve, a za najveću i najozbiljniju saobraćajnicu u ovom kraju, od Zlatibora do Borove glave, predviđeno je 556 miliona, za radove u dužini od 14 kilometara.

Do sada je završeno nešto više od sedam kilometara, a ostatak će biti gotov do juna sledeće godine, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Ministar je dodao „da se radi i put za Ponikve koji će biti značajan za sve turističke sadržaje koji se ovde grade kao što su gondola, golf teren i sve ostalo što predsednik Stamatović namerava da uradi, za šta će biti neophodan aerodrom. Takođe, radi se obilaznica oko Zlatibora u dužini 9,6 kilometara od koje su do sada završena oko 2,5 km.

“Nastavićemo da radimo na teritoriji opštine Čajetina i očekuju nas radovi na rehabilitaciji puta od Sušice do Zlatibora, u dužini od nekih osam kilometara i vrednosti radova od oko 400 miliona dinara. Kada završimo radove do Borove Glave, nastavljamo sa rekonstrukcijom puta do Nove Varoši. U narednih četiri godine put magistralni put preko Zlatibora do Nove Varoši će postati lokalni put tj. njime se neće kretati kamionski saobraćaj. Sledeće godine počinju radovi na delu autoputa od Požege do Duge Poljane i dalje prema Crnoj Gori, a dali smo nalog da se projektuje i brza saobraćajnica od Nove Varoši do Duge Poljane. Sa druge strane, kada budemo počeli da gradimo deo autoputa od Požege do Kotromana, koji će imati izlaz ka Zlatiboru kod Sušice, put preko Zlatibora ka Novoj Varoši neće imati ovoliko opterećenje”, rekao je Vesić.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je ovom prilikom naglasio da su sva ulaganja vlade i ministarstava veoma značajni za opstanak naroda na ovim prostorima. „Regionalno povezivanje je veoma značajno, jer ne možemo da pravimo granice na teritorijama pojedinih opština već moramo da se povezujemo. Sve što smo zajedno uradili sa vladom i ministarstvima pokazuje da ovaj kraj ima budućnost, da ovde vredi ulagati i da ove saobraćajnice povezjuju ljude i stvaraju povoljan ambijent za dolazak i stranih investitora.

Stamatović je dodao da su se „Opština Čajetina i čitav ovaj kraj opredelili za razvoj turizma i poljoprivrede kao dve komplementarne grane koje mogu da se dopunjuju“. „Jedan od važnih uslova za to je i da imamo dobre regionalne i lokalne saobraćajnice koje su u nadležnosti lokalne samouprave. Na lokalu moramo da se ujedinimo, da se udružimo, jer je to jedini put i način kako može da se razvija i unutrašnjost Srbije, da se Srbija decentralizuje i da se ulaže u ove krajeve kao što je Zlatiborski okrug. Sa projektima u najavi on će sigurno imati budućnost i perspektivu“ rekao je Stamatović.

“Prema broju gostiju i prema rezultatima koje ovde ostvarujemo i ta regionalna infrastruktura mora biti dostupna svim građanima i ona mora da bude bezbedna”, kazao je Stamatović i dodao da ostaje još samo da se rekonstruiše deonica od Sušice do Zlatibora što će, kako se nada biti urađeno naredne godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.