OBNOVA KUĆE GAVRILA PRINCIPA

840

VIDEO K9: Sarajevo, Beč, ali i cela Evropa, pripremaju se da sledeće godine obeleže stogodišnjicu sarajevskog atentata. Tim povodom biće obnovljena i kuća Gavrila Principa. 

Pod senkom rapsprave da li je Princip bio terorista ili oslobodilac, plan je da obnova počne na jesen.  Rođaci Gavrila Principa kažu da bi ovo trebalo da predstavlja kamen temeljac za buduće naraštaje, koji tu treba da nađu svoje utočište, piše banjalučki “Glas Srpske”. Zanimljivo je da je inicijativa za obnovu Principove kuće stigla iz Novog Sada, od ljudi koji su nekada živeli u Grahovu. Procenjuje se da bi radovi mogli da koštaju oko 30.000 konvertibilnih maraka. Načelnik Grahova Uroš Makić rekao je da je deo novca prikupljen.

Gavrilo Princip bio je član Mlade Bosne, organizacije koja se borila protiv okupacije. 28. juna 1914. godine u Sarajevu ubio je austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Ovo je bio povod za objavu rata Srbiji i početak Prvog svetskog rata. kaznu od 20 godina zatvora služio je u Češkoj, gde je preminuo od tuberkuloze četiri godine nakon atentata. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.