Obnova Grebenskog puta na Fruškoj gori

VIDEO K9: U toku su radovi na obnovi prve deonice Grebenskog puta na Fruškoj gori, od Iriškog venca do hotela „Norcev“. Vrednost projekta je oko 50 miliona dinara, a sredstva su, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, dodeljena Opštini Irig. Rekonstrukcijom biće omogućena bolja povezanost inđijske i iriške opštine i obezbeđen bezbedniji put ka izletištima i manastirima Fruške gore.

0
1531

U narednim nedeljama radovi na obnovi prve deonice Grebenskog puta na Fruškoj gori trebalo bi da budu završeni, potvrdio je nakon obilaska radova Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Nakon toga, kako je rekao, sledi obnova narede deonice.

“Radovi se intenzivno sprovode. U narednih nekoliko nedelja završićemo ovaj deo od puta M-21 do hotela Norcev. Verujem, pošto pripremamo projekat i za nastavak ovog dela od hotela Norcev do Banstola,da ćemo to raditi naredne godine, a Putevi Srbije su u dogovoru Pokrajinske vlade i Ministarstva saobraćaja preuzeli da urade deonicu puta od Banstola do Sremskih Karlovaca i time ćemo zaokružiti u narednih godinu dana ovaj putni deo na Grebenskom putu”, izjavio je Mirović. 

Predsednik Pokrajinske vlade naglasio je da je Grebenski put, koji se proteže gredom Fruške gore u dužini od oko 57 kilometara, posebno važan za Nacionalni park „Fruška gora“, izletnike i ljubitelje ove planine, kao i za razvoj turizma u ovom kraju. Za njegovu kompletnu obnovu, deonicu po deonicu, biće, kako je rekao, potrebne godine i zajednički napori.

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović je izjavio da je ova opština prva imala gotov projekat za sanaciju deonice Grebenskog puta koja prolazi kroz ovu opštinu i da će to doprineti većem razvoju turizma u iriškoj opštini.

“Pokrajinska vlada i Uprava za kapitalna ulaganja prepoznali su ovu našu inicijativu i odobrili sredstva za početak sanacije kompletnog Grebenskog puta i mi se nadamo da ćemo sa ovim doprineti velikom razvoju turizma u našoj opštini a i Nacionalnog parka i Fruške Gore”, rekao je Kazimirović. 

Prilikom obilaska radova rečeno je da nema dovoljno adekvatnih objekata na Fruškoj gori, a nadležni su istakli da se nadaju da će infrastrukturno ulaganje u rekonstrukciju Grebenskog puta privući i neke privatne inicijative koje će doprineti razvoju ovog dela Srema.

Na pitanje medija koje se odnosi na Fruškogorski koridor (Novi Sad – Ruma sa tunelom kroz Frušku goru), predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su u republičkom budžetu planirana sredstva za početak finansiranja rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na toj trasi, kao i da je za dve faze na trasi koridora završena izrada idejnog projekta.

“Putevi Srbiji su preuzeli posao pripreme dokumentacije za rešavanje imovinskih odnosa. U Budžetu RS se nalaze obezebeđena sredstva za početak finansiranja i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na ovoj trasi. Izrada idejnih projekata je završena za dve faze na trasi. nastavlja se priprema idejnih projekata na trasi Novi Sad, od Paragova do Petrovaradina, i kada ta deonica bude gotova, paralelno sa rešavanjem imovinskopravnih odnosa, mi ćemo imati potpuno spreman projekat. Dalje realizaciju tih prijekata, obezebeđivanje investitora, da li će to biti koncesija ili kredit, preuzeće Vlada RS”, objasnio je predsednik Pokrajinske vlade. 

Dodao je da postoji veliko interesovanje mogućih investitora za ovu saobraćajnicu i da to ne čudi, s obzirom na to da ovim putem dnevno prođe oko 12.000 vozila, od toga više od 700 teretnih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.