Obnova gradskog jezgra do 25. novembra

VIDEO K9: Radovi na uređenju gradskog jezgra Novog Sada, a koji u prvoj fazi realizacije obuhvataju Pozorišni trg, Uspensku ulicu i deo prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i TC „Apolo“ napreduju planiranom dinamikom, rečeno je danas tokom obilaska gradilišta u gradskom jezgru. Radove na rekonstrukciji fasade i dekorativnog osvetljenja Srpskog narodnog pozorišta finansira Pokrajinska vlada, dok gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture finansira parterno uređenje i postavljanje ograde oko Uspenske crkve.

0
32

Od Uspenske crkve do SNP-a trenutno se izvode radovi na popločavanju granitnim pločama. Završeni su betonski radovi u okviru izrade kontinualnih klupa koje se oblažu tikovinom u Uspenskoj ulici i delu platoa ispred SNP-a, kao i betoniranje autobuske niše, dok će svako autobusko stajalište sadržati interaktivne informacione panele.

“Svaki dan dok dolazim na posao mogu da se uverim da se radovi na uređenju ovog dela centra grada, na ovom možda najbolje organizovanom gradskom gradilištu, odvijaju bez prestanka. Radovi na potezu od Pozorišnog trga i Uspenske crkve do Gradske kuće će biti okončani do kraja novembra i ovo će postati jedan od najlepših delova našeg grada”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obilaska gradilišta.

Na Pozorišnom trgu u toku su završni radovi na izgradnji fontane koja je osmišljena kao kompleks vodenih površina.

U ovoj zoni su u toku betonski radovi na izradi česme kao i ugradnja žardinjera i elemenata sadnih jama.

Planirana je sadnja 25 novih stabala i 708 komada žbunastih biljaka, a od ukupno 8.110 m² površine koja je u rekonstrukciji, zelenilo će zauzimati trećinu, tačnije 2.714m².

U planu je i rekonstrukcija dekorativnog osvetljenja SNP-a i rasvete nadstrešnice glavnog ulaza SNP-a, kao i radovi na parternom uređenju oko Hrama Uspenja Gospodnjeg.

“Ne da niko više neće imati problem da prođe Pozorišnim trgom, nego će svi sa zadovoljstvom dolaziti u ovaj deo centra koji će služiti na ponos svih Novosađana. Nastavljamo da ulažemo u Novi Sad, da stvaramo bolji, jači, razvijeni i bogatiji grad”, naglasio je Vučević.

Poseban pečat ovom prostoru daće i „Memorijalna traka“ koja će predstavljati uspomenu na nekadašnju malu Jevrejsku ulicu, koja je ovde postojala do 70-godina prošlog veka.

Ukupna vrednost čitave investicije iznosi 378 miliona dinara, a radovi koji su započeti u martu ove godine biće okončani, prema Ugovorom predviđenom roku, do 25. novembra ove godine.

U toku je izrada tehničke dokumentacije za uređenje preostalog dela gradskog jezgra Novog Sada, ugovorene vrednosti 22,4 miliona dinara.

Završena je izrada projekta za 1. fazu, a u toku je projektovanje 2. 3. i 4. faze.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.