Obnova fasada u Podgrađu tvrđave

VIDEO K9: Fasade kuća i objekata u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave u narednim godinama moglo bi da dobije novi, lepši izgled. U planu Grada je obnova ovog kulturno-istorijskog kompleksa koja će početi od fasada objekata, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

0
576

Podgrađe, poznatije kao stari deo Petrovaradina je stari je gradić koji se nalazi u donjem delu Petrovaradinske tvrđave i smatra se jednim od najstarijih i najlepših delova grada.

Ove godine planirana je obnova fasade svih kuća u Podgrađu, a radovi bi mogli da potraju više godina.

“Nešto što posebno pleni pažnju, u estetskom smislu, pored tog kulturnog-istorijskog značaja, to su te kuće, objekti, vile u Podgrađu Petrovaradinske Tvrđave. One su zaista jedno ogledalo Petrovaradinske Tvrđave. U arhitektoskom smislu, one su veoma značajne, veoma impozantne. Stilske, plavim bojama obaraju stil 18 veka. Sačuvane u jednoj svojoj celini i kao takve zahtevaju jednu ozbiljnu, odgovornu rekonstrukciju”, rekao je mr Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Višegodišnja potreba da fasade zgrada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave budu sanirane, konačno će ove godine biti realizovana. Namera je da taj deo bude pretvoren u turističku zonu, ali da ulice Podrgrađa dobiju novi sjaj.

“Krenuli smo sa Beogradskom ulicom i to najvažnija zlatna ulica u Podgrađu i tu ćemo sve objekte sanirati osim objekata koji su već sanirani. Tu mislimo na kuću Baneta Jelačića i Beogradsku kapiju i kuća gde je ona čuvena poslastičarnica, ali i svi drugi objekti u ostalim ulicama pored Beogradske zahtevaju da se te fasade saniraju. To je ozbiljan projekat trajaće više godina”, naveo je Jokić.

Kako je naveo, u Zavodu se nadaju da bi radovi trebalo da budu gotovi do 2021. godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, ali, napomenuo je Jokić, treba uzeti u obzir da je potrebno srediti i Novi Sad, kao i objekte u starom jezgru grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.