Obnova fasada starog jezgra grada i Podgrađa

VIDEO K9: Za obnovu fasada grad Novi Sad je već dobio deo novca iz budžeta Republike Srbije, a odluka grada je da obnova fasada krene od petrovaradinskog Podgrađa. Za obnovu fasada deo sredstava opredeljen je i iz gradskog budžeta, a tim novcem će biti obnovljen Sokolski dom, kao i još nekoliko objekata u centru grada.

0
666

Obnova fasada počinje od mesta gde se odnedavno organizuje niz kulturno-umetničkih događaja – Podgrađa Petrovaradinske tvrđeve.

Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, očekuje se da taj deo grada postane turistička zona. Grad Novi Sad je takođe opredelio deo sredstava iz budžeta za obnovu fasada i krovova.

“Premijer nas je već snažno podržao jer smo dobili prvi deo novca iz budžeta Republike Srbije za obnovu fasada. Odluka grada je da obnova fasada krene od petrovaradinskog Podgrađa. To je, pre svega, od novca koji smo dobili od Republike Srbije odlukom predsednika vlade Aleksandra Vučića. Grad Novi Sad je, takođe, izdvojio deo novca u budžetu kroz Upravu za imovinsko – pravne odnose, bivši Poslovni prostor, za obnovu fasada u centru grada i nama je prioritet da krenemo ove godine od Sokolskog doma”, naveo je Vučević.

U toku su pregovori i oko obnove fasade Vladičanskog dvora i drugih objekata u centru. Plan je i da se uradi fasada objekata u samom centru koji nisu na zavidnom nivou, a nalaze se u neposrednoj blizini Gradske kuće. Osim obnova fasada, predviđene su i obnove krovova.

“100.000.000 dinara je stiglo 2016. i trebalo bi da dobijemo još 200.000 dinara u budžet grada od Republike. I dobilo smo još 90.000.000 dinara pred sam kraj godine. isto za podršku Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture. Ono što je značajno, Vlada Srbije je proglasila Novi Sad EPK 2021. kao projekat od nacionalnog značaja. To znači da smo mi u prioritetu podrške svih republičkih institucija. Očekujemo isto tako snažnu podršku i od pokrajinske administracije. Svi zajedno kada se okupimo, onda nam je mnogo lakše da rešavamo najzahtevnije zadatke koji su pred nama. Pre svega govorim o infrastrukturnim zadacima”, istakao je Vučević.

Zavod za zaštitu spomenika je već pripremio projekat obnove kuća u Podgrađu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.