Objektivno neinformisanje građana

VIDEO K9: Stanje u medijima u Srbiji se menja, ali sa goreg nalošije, navela je Istraživačka mreža BIRN u jednom od svojih prošlogodišnjih istraživanja. Novinari i redakcije, koji, objektivno, nemaju veliku zaštitu u našoj državi, sa druge strane dozvaljavaju da budu zastrašeni i podležu razno-raznim pritiscima, rekao je novinar Veljko Pajović u emisiji Press presek. Posledice neobjektivnog informisanja trpe građani koji dobijaju iskrivljenu sliku našeg društva i sveta i kojima je lako manipulisati.

0
398

Osiromašeni mediji u Srbiji su neretko, da bi opstali, prinuđeni da rade i ono što nije u skladu sa novinarskim kodeksima, zarad preživljavanja, podležu pritiscima i cenzuri, ili objavljuju često neprimerene sadržaje.

Često meta napada različitih pojedinaca i grupacija koje smatraju da novinari ne rade i ne izveštavaju kako bi ovi želeli, a sa druge strane, ne postoji nikakva zaštita novinara od strane države.

Osnovno je pitanje koliko novinari, kao ljudi od krvi i mesa i mogu danas da budu objektivni i da ne pokleknu u društvu kao što je naše. Brojni su oni koji su se, bilo zato što su otpušteni ili su sami otišli iz medijske kuće u kojoj su do tada radili, okrenuli internetu, kao mediju sa kojeg pokušavaju da dopru do građana.

“Svi mi imamo svoje simpatije, je li tako? I sportski novinar kada prenosi sportski događaj za nekoga navija. Ali, ako je novinar, on tu mora da napravi razliku i da se potrudi da bude zaista maksimalno objektivan. Tako isto i mi u našem poslu. Čini mi se da mi stvarno živimo u vremenu kada je veliko pitanje da li mi uopšte imamo više novinarstvo, čast naravno izuzecima i redakcijama. Imam utisak da se bolje drže neki pisani mediji, za razliku od elektronskih, zato što, jednostavno, svaka, a pogotovo ova vlast je ščepala elektronske medije”, smatra Pajović.

Prema njegovim rečima, građani imaju potrebu i želju da budu korektno informisani o onome što se događa u zemlji i svetu, a teško da će objektivnu informaciju dobiti od novinara koji se, ne bez razloga, boji da postavi pravo pitanje bilo kojem moćniku u ovoj zemlji. Novinari, koji, objektivno nemaju veliku zaštitu u našoj državi, sa druge strane, dozvaljavaju da budu zastrašeni.

“Ma izvinite, kad je neko ministar, kad je neko predsednik vlade, onda nema takvog odnosa ni prema novnarima, jer to nije odnos prema novinarima, to je odnos prema javnosti, novinari zastupaju javnost nekog društva! Da li je ijedan novinar na bahato ponašanje predsednika vlade rekao ‘ne želim da razgovaram’ i da li se udaljio sa takvog mesta? Mi dozvoljavamo, a preko nas da budu povređeni oni koji nas slušaju, oni koji nas gledaju i oni koji čitamo ono što mi njima prenosimo”, rekao je  Pajović.

Problem objektivne medijske informisanosti kod nas je problem, kako je naveo, sistema i društva. Reforme su neophodne, ali da bi se reformisali društvo i država, prvo mora da se reformiše vlast koja to namerava da sprovede, zaključio je Pajović.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.