Obilazak područja pogođenih nevremenom

VIDEO K9: Domaćinstva i škole imaju prioritet u sanaciji štete od nevremena rečeno je jutros nakon obilaska zvaničnika delova Begeča i Futoga pogođenih nedavnim olujama. Zbog nevremena od 19. do 24. jula, trinaest 13 lokalnih samouprava proglasilo je vanrednu situaciju, a najteže su ogođeni Bačka Palanka i Novi Sad, koje juče i danas obišla predsednica Vlade Ana Brnabić.

0
16

Područja pogođena olujnim nevremenom na teritoriji Novog Sada, Park prirode ,,Begečka jama” u Begeču i Osnovnu školu “Desanka Maksimović” u Futogu, obišli su jutros jutros gradonačelnik Grada Novog Sada Milan Đurić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Od oko 400 hektara koji su pod šumom u Begečkoj jami u nevremenu je stradala polovina, dok je škola 19. jula ostala bez krova, kazao je gradonačelnik.

Nakon obilaska delova Begeča i Futoga, gradonačelnik je s premijerkom i članovima Štaba za vanredne situacije održao radni sastanak u Kulturnom centru ,,Mladost” u Futogu. Đurić je podsetio da je 20. jula proglašena vanredna situacija zbog nepogoda u Novom Sadu koja je i dalje na snazi.

Od 39 osnovnih, na području našeg grada oštećeno je 18 škola, srednjih šest, a do sada su, kazao je Đurić, sanirana obdaništa i objekti na Petrovaradinskoj tvrđavi, dok je Gradska uprava za zaštitu životne sredine dobila nalog prošle sedmice da hitno krene sa merama za sanaciju zelenila na području Novog Sada.  Šteta od nevremena u Srbiji meri se stotinama miliona evra, a prioritet u nadoknadi štete imaju domaćinstva i škole, kako bi đeci na vreme, od 1. septembra, mogli da imaju nastavu, a nakon toga zdravstvene ustanove i ostali objekti javne namene, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Kada je reč o zadacima Vlade, uslediće pomoć lokalnim samoupravama da urade zapisnike, da se oni proslede Ministarstvu za javna ulaganja i da se krene u isplatu štete, rekla je Brnabić. Ona je najavila da će sastanak Radne grupe za sanaciju posledica poplava biti održan već sutra, kako bi se proverilo da li je potrebna dodatna komunikacija sa lokalnim samoupravama i kakvom dinamikom teče isplata nadoknade štete.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.