Obezbeđenje samo uz licencu

VIDEO K9: Primena Zakona o privatnom obezbeđenju počela je 1. januara ove godine i svi koji se bave poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja sada moraju da poseduju licencu za obavljanje ove delatnosti.

0
445

Do stupanja na snagu Zakona o privatnom obezbeđenju, svi su mogli da obavljaju ovu delatnost, međutim sada je ova delatnost u mnogome regulisana.

“Sva lica koja se bave obezbeđenjem, moraju da imaju licencu od Ministarstva unutrašnjih poslova da mogu da rade poslove obezbeđenja i firme koje se bave sa obezbeđenjem isto moraju biti licencirane. Do 1. januara 2017. godine obezbeđenjem je mogao svako da se bavi. I sa osnovnom školom i da je osuđivan i da je kažnjavan i nisu postojali kriterijumi ni uslovi za tu delatnost. Znači nije postojao Zakon o obezbeđenju”, rekao je Uglješa Grgur, vlasnik agencija za obezbeđenje.

Grgur navodi da su, pre stupanja na snagu Zakona o obezbeđenju, iz ove oblasti proizilazila razna krivična dela, a sada se tačno zna ko može da bude radnik obezbeđenja.

“Da bi se postao radnik obezbeđenja, minimum je srednja stručna sprema, da prođe odgovarajuću obuku kod škola koje su specijalizovane kod Ministarstva unutrašnjih poslova, u trajanju od 101 časa i po položenoj obuci u školi, polaže stručni ispit pred komisijom MUP-a Republike Srbije. Dalje, radnik obezbeđenja taj, vadi uverenje da nije kažnjavan, da nije pod istragom, lekarsko uverenje da je psihofizički sposoban za obavljenje delatnosti obezbeđenja. To predaje u MUP-u, MUP radi bezbednosnu proveru za to lice i kada se sve to uradi, ako su ispunjeni svi uslovi, MUP izdaje licencu”, naveo je Grgur.

Građani ovim Zakonom dobijaju pre svega sigurnost i za pomoć mogu da se obrate radniku obezbeđenja isto kao službenom licu, kaže Grgur.

Prošle godine izdato je 7.360 licenci, a 15.230 kandidata je položilo stručni ispit. Procenjuje se da je u sektoru privatnog obezbeđenja zaposleno između 25.000 i 30.000 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.