Obeleženo 75 godina od pokolja u Drakuliću

U banjalučkom naselju Drakulić juče je obeleženo 75 godina od ustaškog pokolja u tom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je 2.300 nevinih srpskih civila stradalo od najekstremnije fašističke tvorevine, zvane Nezavisna Država Hrvatska.

0
380

Vence kod spomen-kosturnice položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Vlade Srpske, Narodne skupštine, predsedavajući Predsedištva BiH Mladen Ivanić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavnici Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavici SUBNOR-a, potomci žrtava ustaškog pokolja i drugi.

Prethodno je u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću služena liturgija.

Savanović je naveo da Srbi kao narod moraju podići nivo svesti i bolje se organizovati kako bi opstali na prostorima na kojima žive. Savanović je u tom smislu pozvao na jedinstvo i rad na brzom ekonomskom razvoju, kao i da se ne zaboravlja istorija, jer je “okruženje neprijateljski raspoloženo prema nama”.

Predsjedavajući Predsjedištva BiH Mladen Ivanić je istakao da Srbi ovakve stvari kao narod ne smeju zaboraviti zarad sebe i svoje budućnosti.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dete.

Ustaše su pod komandom nadporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedelje pre godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić. (RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.