Obeleženo 190 godina Matice srpske

Matica srpska najstarija je kulturna institucija srpskog naroda, a sinoć je svečanom sednicom obeleženo 190 godina postojanja i rada ove ustanove. Tim povodom uručena je i Zmajeva nagrada za poeziju na srpskom jezku.

810

Matica srpska osnovana je pre 190 godina u Pešti, a od tada do danas predstavlja najstariju i najvažniju ustanovu kulture srpskog naroda. Kuriozitet ove ustanove je i izdavanje časopisa Letopis Matice srpske koji se smatra najstarijim listom u Evropi koji i danas izlazi.

Na svečanoj sednici upriličenoj povodom godišnjice osnivanja, predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da je jasna misija Matice srpske i da ona ima izuzetno značajnu ulogu u očuvanju srpske kulture i srpskog naroda u, kako je rekao, “ovom ogromnom prostoru globalizacionih procesa koji mogu imati fatalan ishod po sudbinu malih naroda”.
Iako finansijska podrška od strane ministrastva prema rečima stanića izostaje, ne izostaje podrška grada novog sada, što potvrđuje i prisustvo gradskih čelnika na ovoj svečanosti.

“Podrška Matici srpskoj i svemu onom što ona radi jeste podrška očuvanju srpskog identiteta i srpske kulture. Ponosni smo na činjenicu da Grad Novi Sad zajedno sa Maticom srpskom učestvuje u različitim projektima, a verujem da će se Matica uključiti u naš projekat kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine”, rekao je Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu.

Na sednici je pesniku Đorđu Nešiću uručena “Zmajeva nagrada” za zbirku pesama “Bolje biti u manjini”, koja je, prema autorovim rečima dobila naslov po istoimenoj pesmi.

Nešić je rekao novinarima da je ponosan na činjenicu da je dobio “Zmajevu nagradu” za koju je rekao da je jedna od najznačajnijih poetskih nagrada u srpskoj kulturi.

Ove godine u konkurenciji je bilo tridesetak knjiga poezije. Podsetimo, Zmajeva nagrada ustanovljena je još 1953. godine u znak sećanja na pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a dodeljuje se za poeziju na srpskom jeziku.

Među dobitnicima ove nagrade za sve ove godine našli su se i poznati pesnici poput Gojka Đoga, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Desanka Maksimović, Vesna Perun, Oskar Davičko, Vladan Desnica, Antoniej Isaković i mnogi drugi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.