Obeleženo 170 godina Galerije Matice srpske

VIDEO K9: Simbolično u 20,21 časova sinoć je održana svečanost na Trgu galerija kojom je obeležen završetak radova na obnovi fasade zgrade Galerije Matice srpske i 170 godina njenog trajanja.

0
755

Završetkom obnove fasade uistinu se zaokružuje 15-ogodišnji proces transformacije ustanove i desetogodišnji kontinuiran rad na rekonstrukciji zgrade, rekla je na svečanosti upravnica Galerije Tijana Palkovljević – Bugarski, dodajući da je sinoćnim događajem otvorena nova stranica u istoriji ove ustanove.

“Veliki je dan, puno je toga što smo uradili, fasada je samo okvir. Ona je lepa, ona je nova, ona je nešto novo za naš grad, ali mi smo ovu priliku iskorsitili i niz drugih stvari. Pre svega, izneli smo dve skulpture u prostor ispred Galerije. Želeli smo da iskoračimo ka publici i ka javnosti i da svima onima koji dođu u Novi Sad skrenemo pažnju da ova lepa zgrada čuva mnogo lepše stvari unutra i mnogo veće i važnije blago i nasleđe. Zatim, salama u prizemlju, izložbenim salama i salama koje su naši svečani saloni, dali smo nazive po našim znamenitim ličnostima. Znamenitim ličnostima iz istorije ove kuće, jer smo želeli da istaknemo poštovanje svojih prethodnika i da pokažemo koliko poštujemo tradiciju”, navela je Palkovljević – Bugarski.

Upravo zbog toga se sada velika sala Galerije zove Sala Save Tekelije, velikog darodavca Galerije. Izložbene sale se zovu po Milivoju Nikolajeviću, prvom upravniku, dok se veliki salon zove po Leposavi Čelmić, koja se smatra utemeljivačem rada savremene Galerije Matice srpske.

“Još jednu stvar koju smo uradili jeste da smo stavili jednu malu izložbu koja se zove “Panteon umetnika”. Opet poštujući tradiciju i ideju da u Matici srpskoj treba da se skupi panteon portreta znamenitih Srba, mi smo napravili Panteon umetnika, želeći da pokažemo koliko su umetnici važni i značajni za istoriju jedne ustanove i za istoriju razvoja nacionalne kulture”, istakla je Palkovljević – Bugarski.

Ministarstvo kulture i informisanja je u proteklih deset godina podržavalo sva nastojanja Galerije da se rekontruiše i transformiše u savremeno koncipirani muzej, rekla je pomoćnica ministra Aleksandra Fulgos.

“Jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa je upravo jačanje institucija i kapaciteta ustanova koje se bave ovom delatnošću. Galerija Matice srpske, kao jedan od najboljih muzeja u Vojvodini i u Republici Srbiji, svkako je najbolji primer za to. Ovo što danas vidimo je rezultat predanosti, upornosti i posvećenosti jednom dugogodišnjem radu koji je pažljivo osmišljen, a u skladu sa mogućnostima i budžeta i kapacitetima ustanove”, kazala je Fulgos.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je na to da su naši preci, osnivajući najpre Maticu srpsku kao kamen temeljac nacionalnog i kulturnog bića, a potom i njenu Srpsku narodnu zbirku ili Muzeum, iz kojih je nastatala ova Galerija, znali da je to put kulture.

“Ideja o osnivanju Muzeuma se, podsetiću, rodila kada je veliki Sava Tekelija 1842. Matici poklonio 11 raskošnih porodičnih portrteta, a oblik joj je pet godina kasnije dao sekretar Matice, takođe veliki, Teodor Pavlović. Od tada do danas, uprkos burnim menama istorije koje su protutnjale ovim prostorima, trajalo je neprekidno sabiranje najvrednijeg što su doneli, uzeti našeg duha, i sve to je sabrano baš ovde u ovoj prelepoj zgradi, da nas podseća, uči i usmerava. Nema boljeg načina da se odužimo njima nego da čuvamo i unapređujemo njihovo delo”, rekao je Mirović.

Svečanosti je prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja je navela da je ovo značajan dan, ne samo za Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture, već i za čitav srpski narod i državu.

“Inače, Matica srpska mnogo znači za kulturni društveni razvoj. Prosto je predstavljala kroz istoriju našeg naroda pijemont okupljanja čitave građanske elite našeg društva. Izuzetno mi je zadovoljstvo što ovako počinje obeležavanje jubileja, što su završeni konačno radovi i što ova fasada izgleda fantastično i što je ovo ustvari početak obeležavanja jednog izuzetnog događaja koji svi očekujemo 2021. godine, a to je činjenica da je Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture”, kazala je Gojković.

U želji da u godini jubileja kolekciju Galerije i njena dela približi javnosti, Galerija je pokrenula program „170 godina, 170 naših priča, 170 Vaših dana“, u okviru koga će svakog dana u 12 i 18 sati publici predstavljati kratke priče iz istorije Galerije i dela iz njenih kolekcija.

Pored brojnih Novosađana, svečanosti su prisustvovali i ambasador Velike Britanije, crkveni velikodostojnici, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, republički, pokrajinski i čelnici Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.