Obeležena slava Zrenjanina

VIDEO K9: Liturgijom i svečanom litijom u utorak je obeležena Velika Gospojina – Uspenje Presvete Bogorodice, slava Grada Zrenjanina, koja je ujedno i slava Uspenskog hrama. Litiju su kroz centar ovog grada predvodili crkveni velikodostojnici, čelnici Grada Zrenjanina i brojni građani Zrenjanina.

0
360

Nakon što je 2013.godine obnovljen tradicionalan običaj, šesti put za redom,kroz centar grada je prošla svečana litija.

Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice, koja je prenoćila u hramu, nosili su dečak i devojčica u narodnim nošnjama. Litija je od porte Uspejskog hrama, prošla Svetosavskom ulicom, nastavila ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića i stigla do Trga Slobode u pratnji crkvenih velikodostojnika, gradskih zvaničnika, pripadnika Vojske Srbije, Policijske uprave Zrenjanin, Vatrogasno spasilačkog bataljona, predstavnika Crvenog krsta i sportskih klubova, dece u narodnim nošnjama i mnogobrojnih građana.

Ispred spomenika kralju Petru održana je služba na kojoj je čitano Sveto Jevanđelje. Litija se u povratku Gimnazijskom, ulicom Svetozara Markovića i Svetosavskom vratila u hram.

Protojerej i starešina hrama Radivoj Nađalin istakao je da je božjim blagoslovom i zalaganjem dobrih ljudi obnovljena tradicija obeležavanja slave grada.

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se između dva svetska rata tradicionalno obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj ljudi. Od 2013. godine ovaj običaj je obnovljen i ponovo okuplja velik broj građana i vernika. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.